Nagyvilág

Megnevezték a párizsi gázolót

Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség azt a férfit fogta el Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán. Egy névtelenül nyilatkozó igazságügyi illetékes a férfit algériai állampolgárként azonosította, aki törvényesen tartózkodott Franciaország területén.

Letartóztatták a támadással gyanúsított személyt a Párizsból Boulogne-sur-Merbe vezető autópályán – mondta a miniszterelnök a parlamentben a képviselőknek.
A sérült katonákat felkereső Gerard Collomb belügyminiszter a kórházban újságírók előtt szintén határozottan kijelentette, hogy a gázolás szándékos volt, nem baleset.

A merénylet Párizs északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret nevű elővárosában történt szerda reggel. Hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan, de nem életveszélyesen. A település polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki, és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó járőrökbe.

A sötét színű jármű – szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW – elhajtott a helyszínről. Az ügyészség terrorellenes részlege nagy erőkkel megindította a nyomozást, és a gyanúsítottat lövöldözés közben elfogták az A16-os autópályán. Annyit közöltek róla, hogy 1980-ban született. Fegyvert nem találtak nála, de ellenállt a letartóztatásnak.

A gyanúsított algériai állampolgár, és törvényesen tartózkodik Franciaországban – közölte egy névtelenül nyilatkozó igazságügyi tisztségviselő. Nyomozók átkutatták a Le Parisien című francia napilap által Hamou B.-ként azonosított férfi és ismerősei lakását.

A brit hírügynökség egyik tudósítója látta a merénylethez valószínűleg használt gépkocsit, amelyet golyók lyuggattak át. A lövöldözésben megsebesült a gyanúsított, és egy eltévedt lövedék eltalált egy rendőrt is.

Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista indíttatású támadásokban. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a

Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame-székesegyháznál.
A 2015-ös párizsi terrortámadások után indított Sentinelle (Őrszem) fedőnevű művelet keretében országszerte több ezer katonát vezényeltek az utcákra járőrözni.

A szerdai volt a katonák és rendőrök elleni 15. merénylet. Florence Parly védelmi miniszter kijelentette: a gázolásos támadás azt bizonyítja, hogy a veszély továbbra is reális, és a 7000 fővel rendelkező Sentinelle-re “még inkább szükség van, mint eddig bármikor”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik