Nagyvilág

Mégis valódi lehet Hasfelmetsző Jack naplója

Ennek alapján egy liverpooli gyapotkereskedő a 130 évvel ezelőtti sorozatgyilkosság legfőbb gyanúsítottja.

Mégis igazi lehet Hasfelmetsző Jack 25 éve megtalált naplója, amit korábban a XIX. századi sorozatgyilkos ügyének megszállott kutatói hamisnak kiáltottak ki.

1992-ben került elő az addig ismeretlen memoár, amit egy gyapotkereskedőnek, James Maybricknek tulajdonítottak. Az írásban bevallotta öt nő meggyilkolását a londoni East Enden, és egy prostituáltét Manchesterben. A visszaemlékezést így írta alá: „Tisztelettel, Hasfelmetsző Jack”.

A naplóról szóló könyv megjelenésekor szakértők vonták kétségbe a memoár hitelességét. Főleg annak származása aggasztotta őket. A visszaemlékezést egy liverpooli ócskavasgyűjtő, Mike Barrett tárta a nyilvánosság elé, aki azt állította, hogy családja egyik barátjától, Tony Deverauxtól kapta. Deveraux nem sokkal később meghalt, a napló eredetére így már nem tudott egyértelmű magyarázatot adni. Ez elég volt ahhoz, hogy sokan rámondják: hamisítványról van szó.

Most azonban új könyv jelent meg, amelyet az előző kötet kiadója, Robert Smith írt. Abban azt állítja: a naplót Maybrick egykori liverpooli otthonában találták. Mike Barrett és azok, akiktől a memoárt kapta, azért tartották ezt titokban, mert attól féltek, hogy törvénytelenséget követtek el – írta Smith.

A szerző sosem kételkedett abban, hogy a napló eredeti dokumentum 1888-1889-ből. Közölte: vitathatatlan bizonyítékok támasztják alá, hogy azt 1992. március 9-én James Maybrick egykori hálószobájának padlója alól emelték ki, és még aznap felajánlották egy londoni irodalmi ügynöknek.

Smith szerint ebből az következik, hogy nagy valószínűséggel James Maybrick a szerző. „Hogy ő volt-e Hasfelmetsző Jack? Ezek alapján ő kell, hogy legyen a legfőbb gyanúsított. De a hasfelmetsző kilétéről szóló viták még akár újabb száz évig eltarthatnak” – mondta. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik