Nagyvilág

A számlát benyújtotta a kórház, de nem tudják hazahozni a kómában fekvő lányt

A szegedi Burkus Vanessza Bulgáriában szenvedett balesetet, az ügyintézés nagyon nehézkesen megy.

Továbbra sem tudja családja hazavinni azt a 19 éves szegedi nőt, aki három hete szenvedett súlyos balesetet Bulgáriában. Burkus Vanessza kómában fekszik a burgaszi kórházban, amely nagyon nehézkesen ad információt a lány állapotáról. Erről az Index ír.

A nő idegenvezető barátjához ment nyaralni, amikor az autó, amelyben utazott, lerobbant. Egy mögöttük lévő jármű 160-nal beléjük rohant. Egy másik nő a balesetben meghalt, Burkus Vanessza pedig súlyosan megsebesült – kétoldali agyi ödémája van, két nyaki csigolyája eltört, gégemetszést is végre kellett hajtani.

A lányt a szegedi egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete fogadná, de mint az intézet vezetője, Molnár Zsolt elmondta: az ő érdeklődésére sem adtak tájékoztatást Vanessza szállíthatóságáról. A család vagy a biztosító akkor kezdheti szervezni a szállítást, ha a burgaszi kórház nyilatkozott arról, hogy ennek objektív orvosi feltételei fennállnak.

A család a magyar konzult is megkérte, hogy sürgesse a kórházat a szükséges vizsgálatok elvégzésére, de mint az apa elmondta, a konzullal csak telefonon tudott beszélni. Ráadásul a diplomata sem beszél bolgárul, és nem ment el személyesen a kórházba, múlt pénteken pedig elment szabadságra.

Hétfőn a szülőket arról tájékoztatta a kórház, hogy lányuk kezeléséért hatmillió forintnyi összeget kell fizetniük. A szállításról továbbra sem adtak információt. A lánynak utasbiztosítása nem volt, csak Európai Egészségbiztosítási Kártyája, annak alapján egyelőre nem tudja a család, mennyit áll a költségekből a magyar állam.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: külképviseletük folyamatosan a hozzátartozók rendelkezésére áll, segítik a kapcsolatfelvételt, munkatársaik a tolmácsolásban is segítettek. Arra azonban nincs lehetőségük, hogy egy munkatárs folyamatosan a kórházban legyen. Kollégáik viszont rendszeresen érdeklődtek a lány állapotáról, majd tájékoztatták az édesapát, az időközi zárójelentés szakmai fordíttatását is elvégezték.

Azt is közölték, hogy a balesetet szenvedett magyar állampolgárok hazaszállítását a sérült biztosítója, illetve EU tagországokon belül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap végzi. A sérült hazaszállítását a nagykövetség nem, csak az itthoni biztosító, a NEA vagy a hozzátartozó kérheti. A burgaszi és a szegedi kórház közti egyeztetést a követség igyekszik segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik