Nagyvilág

Egy 93 éves magyar bácsit akarata ellenére vittek kórházba Kanadában, százezreket kell fizetnie

Biztosítója nem hajlandó kifizetni a számlát, mert kórházba szállítása teljesen szükségtelen volt.

A 93 éves Vágó István családlátogatáson volt a kanadai Torontóban, amikor egy üzletben kissé rosszul lett. Menye a CBC kanadai televíziónak elmondta, hogy az idős bácsi a hasát fájlalva térdre esett, de állítja: nem volt semmi komoly baja, csak vécére kellett mennie.

A szerdán történt jelenetet látta egy ápolóként dolgozó vásárló, aki annak ellenére kihívta a mentőket, hogy Vágó fia és menye is mondta neki, hogy az idős férfinak csak vízre és pihenésre van szüksége. A mentősök meg is érkeztek, és az ellenkezés ellenére hordágyra rakták, majd egy 3 kilométerre található kórházba vitték. Azután, hogy ellenőrizték vérnyomását, és az teljesen rendben volt.

A kórházba érve egy folyosón helyezték el, majd az orvosok közölték, hogy szeretnének rajta elvégezni néhány vizsgálatot. Vágó ezt nem akarta, és családtagjaival el is akarta hagyni a kórházat. Ahol azonban közölték velük, hogy előbb ki kéne egyenlíteni ellátásának költségeit. A mentőutat, és az orvosi költségeket tartalmazó számla végösszege 920 kanadai dollár lett, azaz nagyjából 190 ezer forint)

A család közölte a CBC-vel, hogy nem hajlandóak kifizetni az összeget, és jogi útra terelték az ügyet. Egy orvosi jogi szakértő a televíziónak elmondta: nagyon úgy tűnik, hogy a mentősök megsértették a férfi jogát arra, hogy visszautasíthassa a kezelést. Bernard Dickens szerint Vágónak nem kell kifizetnie a mentőszámlát egy olyan szolgáltatásért, amire nem is volt szüksége.

A kanadai televízió cikke szerint Vágónak volt „országon kívül kötött egészségügyi biztosítása”, de a biztosító nem hajlandó állni a számlát, mert kórházba szállítása orvosilag nem volt indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik