Nagyvilág

Kormánygéppel viszik haza a külföldön megsérült szlovákokat

Az elmúlt napokban három ilyen eset is történt, egy tizenhárom hónapos kislányt is szállítottak Egyiptomból.

A szlovák kormány repülőgépével vitték haza azt a fiatalt, aki Görögországban szenvedett súlyos balesetet. A 25 éves férfinak a hátgerince sérült meg. A gépen pozsonyi orvosok látták el, leszállás után azonnal kórházba vitték – írja a Paraméter.

Az elmúlt napokban ez volt a harmadik eset, hogy kormánygéppel vittek haza külföldről szlovák állampolgárokat. Múlt szombaton egy 13 hónapos kislányt szállítottak Egyiptomból, aki súlyos fertőző betegséget kapott el. Szerdán délután pedig Belgiumból vitték haza Jana Žitňanská EP-képviselő férjét, akit autó gázolt el Brüsszelben.

Korábban a Paraméter arról írt, hogy a külföldön megsebesült vagy megbetegedett szlovák állampolgárok akkor vehetik igénybe a kormánygép szolgálatát, ha az egészségbiztosító nem tudja sürgősen megszervezni hazautazásukat, pedig erre szükség lenne. Ilyenkor először az adott országban működő szlovák követséget kell értesíteniük, amely kapcsolatba lép a kórházzal és a külügyminisztériummal. A külügy ezután segítségért folyamodik a belügyminisztériumhoz. Az ilyen esetekben a szállítás pénzügyi költségeit teljes mértékben a belügyi tárca állja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik