Nagyvilág

Trump szerint a mexikói elnök jobban beszél angolul, mint ő

Csütörtökön kiszivárgott Donald Trump több telefonbeszélgetésének leirata, amelyet a Washington Post közölte le honlapján.

A mexikói elnökkel, Enrique Enrique Peña Nietóval folytatott beszélgetés során Trump elmondta, hogy mexikói kollégája nem mondhatja többet azt, hogy Mexikó nem fog fizetni azért a falért, amelyet az amerikai elnök az amerikai-mexikói határra akar felhúzni, hogy ezzel szorítsa vissza a mexikói illegális bevándorlókat.

Ilyet nem mondhatsz a sajtónak.

Arra, hogy akkor mégis milyen pénzből fog megépülni a fal, azt mondta Trump: “majd kialakul”.

De ha továbbra is azt mondjátok, hogy Mexikó nem fog fizetni a falért, akkor nem akarok veletek többet találkozni, mert ezzel nem tudok mit kezdeni.

A beszélgetés során Trump folyamatosan a keresztnevén szólította Peña Nietót, míg ő következetesen “elnök úrnak” Trumpot, aki egy alkalommal azt is mondta Peña Nietóról, hogy

jobban beszél angolul, mint én.

2017. január 28-án Trump az ausztrál miniszterelnökkel, Malcolm Turnbullal beszélt, de cseppet sem volt jó kedvében.

Elegem van. Egész nap telefonálgatok, és ez a legkellemetlenebb beszélgetés ma.

Mielőtt letette volna a telefont, Trump hozzátette:

Putyinnal nagyon jót beszélgettem, ez viszont nevetséges.

Az amerikai elnök ennél a hívásnál szintén a keresztnevén szólította a másik felet, míg Turnbull az “elnök úr” kifejezést használta, ahogy az egy hivatalos telefonnál szokás.

A beszélgetés fő témája az volt, hogy az amerikaiak még Barack Obama elnöksége idején megígérték, hogy befogadnak 1250 szíriai menekültet, akik ausztrál táborokban várakoznak. Trump viszont egyáltalán nem lelkesedett ezért. Főleg, hogy a beszélgetésben már 2000 menekültről volt szó.

Én vagyok a világ leghatalmasabb embere, aki nem akar embereket beengedni az országba. És most beleegyezek abba, hogy jöjjön 2000 ember és igen, át fogom világítani őket, de akkor is én kerülök rossz helyzetbe. Nagyon rosszul fogok festeni ebben a szituációban, és még csak egy hete vagyok itt.

A Washington Post hozzátette: a telefonbeszélgetéseket követően személyes találkozókra is sor került, amelyek produktívak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik