Nagyvilág

Haitin bűncselekménnyé nyilvánították a melegházasságot

Elfogadta szerdán Haiti szenátusa azt a törvényjavaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az azonos neműek házasságát és a homoszexualitás “népszerűsítését” az országban.

A jogszabály három év letöltendő börtönbüntetést és mintegy 2 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést helyez kilátásba azok számára, akik “tettesként, társtettesként vagy bűntársként” melegházasság “elkövetőivé” válnak.Youri Latortue, a szenátus elnöke tudatta, hogy minden szenátor ellenzi az azonos neműek házasságát, s bár jóllehet Haiti az alkotmány értelmében világi állam, mégis csak a vallásos emberek vannak többségben.

Egy országnak ragaszkodnia kell az értékeihez és a hagyományaihoz. Külföldön ezt nem mindenki gondolja így, de mi itt, Haitin így vélekedünk

– magyarázta Latortue. Haitin az emberek többsége úgy véli, hogy a homoszexualitás “csak Nyugaton bevett gyakorlat”.

Németországban legális lett a melegházasság
A szövetségi parlament 393 igen, 226 nem és 4 tartózkodás mellett fogadta el a törvényjavaslatot.

A melegházasság kriminalizálása megerősíti a polgári törvénykönyv előírásait, mely szerint házasságot egy férfi és egy nő köthet.

Emellett új szabályozás a karibi szigetországban, hogy az elfogadott jogszabály megtiltja a “homoszexualitást támogató minden megnyilvánulást és az erre való buzdítást”.

A törvény homályos megfogalmazása bevallottan aggasztja a haiti meleg közösséget. A törvény szerint csak a rendőrség és a bíróságok járhatnak el ilyen ügyekben, de az országban hivatalosan is bejegyzett két melegjogi szervezet naponta kap bejelentéseket támadásokról, a melegek sértegetéséről vagy megfenyegetéséről.

Ez a megfogalmazás tiszta politika, és a politikusok nagyon jól tudják, hogy ez csak erőszakot és előítéletet fog szülni

– foglalt állást a kérdésben Charlot Jeudy, a Kouraj, a helyi Bátorság nevű melegjogi szervezet elnöke.

A szenátus után a javaslat a képviselőház elé kerül, ahol ugyan még nem tűzték napirendre a vitát, de szinte kétség sem fér ahhoz, hogy a javaslatot az alsóház is el fogja fogadni.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik