Nagyvilág

Vizsgálják, hogy köze lehetett-e az SAS, brit elitalakulatnak Diana hercegnő halálához

Közeleg Diana walesi hercegné halálának huszadik évfordulója. Ez újra a tragikus, és sokak szerint gyanús, párizsi autóbalesetre irányítja a figyelmet. Diana, akkori barátja, a milliárdos Dodi al-Fayed, a sofőrjük, Henri Paul és a Diana testőre, Trevor Rees-Jones 1997. augusztus 31-én, az autójukat üldöző paparazzók elől menekülve karamboloztak Pont de l’Alma alagútban. A szerencsétlenséget csak a testőr élte túl.

A hivatalos vizsgálat szerint, az ittasan vezető Henri Paul felelős a tragédiáért. Azonnal szárnyra kaptak azonban az összeesküvés-elméletek, amik szerint a brit titkosszolgálat áll a hercegné halála mögött. Dodi befolyásos apja, az egyiptomi származású üzletember, Mohamed al-Fayed 1998. februárjában nyíltan Fülöp edinburgh-i herceget, II. Erzsébet királynő férjét vádolta meg azzal, hogy megrendelte Diana és Dodi likvidálását, mert királyi család nagy kockázatot látott abban, ha a trónörökös anyja feleségül megy egy muszlim férfihez. Minderre azonban semmilyen bizonyíték sem létezik.

A brit hadsereg speciális elitalakulata, az SAS (Special Air Service) most mégis újra az ügyben nyomoz, hogy a katonáinak lehetett-e közük a balesethez.

Napvilágot láttak ugyanis olyan feltételezések, hogy az SAS egyik egysége nem hivatalos küldetéseken, illegálisan ölt meg embereket Afganisztánban. Az alakulat ezért minden olyan ügyet kivizsgál, amelyekben felmerült a gyanú, hogy katonái titokban részt vehettek bennük.

A Daily Star nevű bulvárlapnak egy magas rangú, belső forrás állítólag azt nyilatkozta, hogy mivel az SAS-nél arra számítanak, hogy hamarosan több gyanús esettel is összefüggésbe akarják majd hozni őket, úgy döntöttek, elébe mennek a problémának.

Arra, hogy az SAS érintett lehet Diana halálában, egy 2011-ben kelt levél utal. A hétoldalas segélykérést egy katona feleségének szülei küldték a szervezet akkori parancsnokának. Hosszasan írtak arról, hogyan terrorizálja és fenyegeti halálosan a családot a vejük, mióta tönkrement a lányukkal kötött házassága. A szörnyű részletek között búik meg a mondat, amelyik szerint a férfi egyszer azt mondta, az egységének egyik tagja részt vett Diana likvidálásában.

A levél alapján a rendőrség nyomozást kezdett, amit végül azzal zártak le, hogy bár lehetséges, hogy egy katona az állítja, részt vett a hercegné meggyilkolásában, ezt egyetlen bizonyíték sem támasztja alá.

(via Daily Star)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik