Nagyvilág

Nem szavazhatnak a katalánok az elszakadásról

A spanyol alkotmánybíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a katalán függetlenségi népszavazással kapcsolatos jogszabály-módosításokat, megakadályozva ezzel az október 1-jén Katalónia elszakadásáról tartandó népszavazást.

A katalán parlament a múlt héten fogadta el azokat a jogszabály-módosításokat, amelyekkel a helyi hatóságok a népszavazás előkészítését gyorsították volna fel.

Az alkotmánybíróság ítéletével helyt adott a spanyol kormány pénteken benyújtott beadványának, amellyel a szóban forgó rendelkezéseket támadta meg. Mariano Rajoy kormányfő akkor leszögezte: “Semmilyen népszavazás nem lesz október 1-jén”.

Carles Puigdemont katalán elnök később azzal válaszolt, hogy – mint fogalmazott –  “így vagy úgy” de megtartják a referendumot.

Rajoy számos alkalommal hangoztatta, hogy semmi esetre sem fogja engedni a gazdaságilag erős spanyol régió elszakadását, de az alkotmánybíróság is meghiúsított már több függetlenségi népszavazást azáltal, hogy alkotmányellenesnek mondta ki az ország egységének megbontására irányuló kezdeményezéseket.

(El País, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik