Nagyvilág

Nem az Iszlám Állam megbízásából ölhetett a hamburgi késelő

Valószínűleg nem az Iszlám Állam vagy más terrorista szervezet tagjaként követte el a támadást, és nem volt kapcsolatban terrorszervezettel közvetlenül a támadás előtt és a támadás alatt – közölte hétfőn a német szövetségi legfőbb ügyészség, amely átvette hamburgi késelés ügyében folyó nyomozást.

Ugyanakkor Ahmad A., a palesztin gyanúsított saját elmondása szerint már régóta foglalkozott a muzulmán vallás szélsőséges irányzataival, és két nappal a támadás előtt elhatározta, hogy áttér a dzsihadista – iszlám terrorista – “életformára”. Pénteken, a támadás napján pedig úgy döntött, hogy merényletet hajt végre, és abban reménykedett, hogy így “mártírként” fejezi be életét – áll a legfőbb ügyészség közleményében.

Ahogy arról a 24.hu-n is beszámoltunk, Ahmad A. péntek délután Hamburg Barmbek nevű városrészében belépett egy szupermarketbe, levett a polcról egy nagyjából 20 centiméteres pengéjű konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, hetet megsebesített. A 26 éves férfit járókelők ártalmatlanították az üzlet közelében, végül civil ruhás rendőrök őrizetbe vették. Emberöléssel, ötrendbeli emberölési kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják.

A palesztin férfi elutasított menedékkérő, el is akarta hagyni az országot, mégsem tudták hazatoloncolni, mert nem voltak papírjai. Ügye ismét beindította a vitát arról, hogy miként kell eljárni az elutasított és az ország elhagyására kötelezett menedékkérőkkel szemben. A jobbközép, kormányzó CDU egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa, Wolfgang Bosbach szerint a problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis csak az érvényes iratokkal rendelkező menedékkérőket kellene beengedni. “Tudnunk kell, hogy ki jön az országunkba” – mondta Bosbach a Bild című lapnak. Az ujjlenyomat rögzítése nem helyettesítheti az útlevél bemutatását – tette hozzá, utalva arra, hogy a menedékkérők nagy része iratok nélkül jelentkezik belépésre, és a határigazgatást végző szövetségi rendőrség az ujjlenyomat rögzítése után beengedi őket.

A városi és települési önkormányzatok szövetsége (DStGB) szerint csak úgy lehet fenntartani a védelemre szoruló menekültek iránti gondoskodás társadalmi elfogadottságát, ha a védelemre nem szoruló, elutasított menedékkérőket következetesen eltávolítják az országból. Amennyiben nem távoznak önként, akkor kitoloncolásukig szövetségi vagy tartományi fenntartású intézményekbe kell áthelyezni őket, hogy ne a védelemre jogosult emberekkel és a német lakossággal éljenek együtt – mondta a Berliner Zeitung című lapnak Gerd Landsberg, a DStGB elnöke.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik