Nagyvilág

A kárpátaljai magyarok ihatják meg az ukrán nemzeti törekvések levét

A nyelvhasználatban és a napi érintkezésben is korlátoznák a kisebbségi nyelvhasználatot, az oroszoktól való távolodás miatt.

Új oktatási törvényt terveznek Ukrajnában, ami alapján csak általános- és középiskolákban lehetne kisebbségi nyelven tanítani, és csak ott, ahol a kisebbség egy tömbben él. Ez az Ungvári Nemzeti Egyetem vagy a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyar nyelvű képzéseit is veszélyezteti, bár jó esetben kivételt tesznek az alapítványi fenntartású intézményekkel szemben – írja az Eurológus.

Az ukrán törvényhozás a közigazgatásban, a kulturális életben, de még a napi hivatalos érintkezésben is visszavenne a nyelvhasználat szabadságából. Olyan ötlet is felmerült, hogy kapjon tízezer forintos nagyságrendű bírságot az a boltos vagy piaci árus, aki nem ukránul szolgálja ki a vevőt.

Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású EP képviselője a portálnak azt mondta: Ukrajna a Szovjetunió felbomlása óta szeretne különbözni az oroszoktól, aminek az egyik eszköze, hogy „ukrán nyelvűsítik” a társadalmat. Eközben az ukrajnai oroszok számítanak Európa legnagyobb nemzeti kisebbségének.

Az oroszbarát Viktor Janukovics alatt, 2012-ben elfogadott nyelvtörvény az önkormányzatokra bízta, hogy elfogadják-e hivatalosnak a kisebbségi nyelvet azokon a településeken, ahol legalább a lakosság 10 százaléka anyanyelvként beszéli. Janukovics bukása után a megengedő nyelvtörvényt megpróbálták eltörölni, a házelnök azonban nem írta alá hatályon kívül helyezését.

Társadalmi mozgalom is indult, ami az ukrán nemzet felemelkedését tűzte zászlajára, de erre hivatkozva a médiában gyakran ellenségeskedést szítanak az ukrán többség és a kisebbségek közt. Bocskor Andrea szerint ez egy gumicsont, amivel a valódi, súlyos problémákról akarják elterelni a figyelmet, mint a korrupció, a szegénység, vagy korábban a katonai behívók. Közben háborús helyzet van, és politikai elvárás, hogy kiálljanak az ukrán nemzet erősítését célzó intézkedés mellett.

Az orosz propaganda sem könnyíti meg a magyar kisebbségek helyzetét, mivel annak fő célja a destabilizáció. Ha Kárpátalján zavargások vannak, az orosz média hamar szakadársággal vádolja meg a magyarokat, így tovább nő a feszültség.

Az EU vezetői főleg a legmagasabb szintű tárgyalások során gyakorolhatnak nyomást az ukrán kormányra, hogy tartsa be nemzetközi kötelezettségeit – mondta a képviselő. A tervezett korlátozások ugyanis ellentmondhatnak a Koppenhágai Egyezménynek, az ENSZ nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatának, valamint az Európa Tanács 1201-es számú ajánlásának.

Az ukrán oktatási miniszter szerint a tervezett változások a nemzeti kisebbségek érdekeit szolgálják, hogy „nagyobb eséllyel sajátítsák el az államnyelvet, mely a felsőoktatás egyetlen nyelve és számos állami tisztség betöltéséhez elengedhetetlen”. Bocskor Andrea ezt cinikusnak nevezte, mondván, az ukrán nyelv megfelelő elsajátítása valóban fontos, de nem az anyanyelv rovására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik