Nagyvilág

Románia és Magyarország sem engedte be az orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépét

Románia nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chisinau útvonalon közlekedő repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott – erősítette meg a román hírügynökségek értesülését a bukaresti külügyminisztérium pénteken. Később Rogozin úgy nyilatkozott, hogy Magyarország is megtagadta, hogy a gép áthaladjon az ország légterén.

Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével – Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével – utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé.

Amikor Románia megtagadta a légtérhasználatot, a gép visszafordult. Rogozin az utasok, köztük nők és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet.

“Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek” – üzente Rogozin a román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzésében. Az orosz külügyi tárca szerint Bukarest a cselekedeteivel veszélybe sodorta “a járattal repülő több mint 160 ember biztonságát”. Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes Bukarest intézkedését “a nemzetközi huliganizmus határát súroló” cselekedetnek nevezte. “Máskülönben mindezt goromba, oroszellenes gesztusként kell elutasítanunk” – tette hozzá.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik