Nagyvilág

Egy halott, miután menet közben szétesett egy vidámparki játék – videó

A pörgő-forgó óriáshinta egyik üléssora szakadt le a százezreket vonzó ohiói állami vásáron. Két áldozat a levegőbe repült.

Egy ember meghalt, heten pedig megsérültek, amikor helyi idő szerint szerda este szétesett egy vidámparki játék egy vásáron, az ohiói Columbus városában – jelentette a helyi sajtó. A halálos áldozat egy 18 éves fiú, aki a baleset miatt magasan a levegőbe repült, majd a betonra zuhant. A sérültek közül hárman kritikus állapotban vannak.

A baleset helyi idő szerint este negyed nyolc után történt, a több százezer látogatót vonzó ohiói állami vásár és kiállítás első napján. Az esetről készült mobiltelefonos videofelvételen látni lehet, ahogy a pörgő-forgó óriáshinta egyik üléssora leszakad, és nekicsapódik egy másik üléssornak.

(Figyelem: a videót csak erős idegzetű, felnőtt olvasóink nézzék meg!)

John Kasich ohiói kormányzó a baleset után elrendelte a vásáron található összes játék bezárását, amik csak egy újabb biztonsági vizsgálat elvégzése után nyithatnak újra. Maga a vásár csütörtökön újra nyitva lesz, és várja a látogatókat. Az augusztus 6-ig tartó vásár az egyik legnagyobb ilyen rendezvény az Egyesült Államokban, tavaly több mint 900 ezer látogatót fogadtak.

A FireBall (Tűzgolyó) nevű játékot a holland KMG cég gyártja (a honlapjukon Afterburner néven található), és az Amusements of America nevű cég üzemelteti. Az óriásingán karokra erősítve hat üléssor van, amik egyenként négy embernek nyújtanak helyet. Ezek az ingamozgás mellett még körben is forognak. Ez az amerikai vásárok egyik legnépszerűbb játéka.

A játékot darabokban, több teherautóval szállították a helyszínre, és ott szerelték össze. Mielőtt üzembe helyezték volna, három-négy biztonsági vizsgálaton is átesett, mielőtt az illetékes hatóság engedélyezte működését – közölte a helyi sajtóval Michael Vartorella fővizsgáló. A végső engedélymegadás a baleset napján történt, pár órával a baleset előtt.

Vartorella közölte: nem találtak semmilyen veszélyre utaló jelet, de hozzátette, soha nem lehet teljesen garantálni, hogy az ilyen játékok teljesen biztonságosak, hiszen lehetnek rejtett mechanikai vagy strukturális hibák, amiket szabad szemmel nem lehet látni. A férfi a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy az ellenőrök nagyon komolyan veszik a munkájukat. „Az unokám is felül” a vásáron lévő játékokra – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik