Nagyvilág

Elítélték az egyik legismertebb német szélsőséges iszlamistát

Németországban terrorizmus támogatása miatt öt és fél év szabadságvesztésre ítélték szerdán az ország egyik legismertebb szélsőséges iszlamistáját. A düsseldorfi tartományi bíróság ítélete szerint a 2016 szeptemberében kezdődött per 52 tárgyalási napja alatt bizonyítást nyert, hogy Sven Lau egy szíriai dzsihadista csoport, az Iszlám Államhoz közel álló Dzsejs al-Muhádzsirún va al-Anszár (JAMWA – Mohammed követőinek és segítőiknek serege) németországi kapcsolattartója volt, és segített a szervezet oldalán Szíriában harcolni kívánó szélsőségeseknek.

A 36 éves, korábban tűzoltóként dolgozó német férfi két szélsőséges iszlamistát juttatott el embercsempészek közreműködésével Szíriába, és harcosok mellett pénzt és hadi eszközöket – éjjellátó készülékeket – is szerzett a dzsihadista csoportnak.Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség hat és fél év börtönbüntetést indítványozott, Sven Lau védője felmentést kért a bíróságtól. Az ítélet nem jogerős.

Sven Lau először 2014-ben keltett feltűnést, azzal, hogy a Düsseldorf térségében fekvő Wuppertalban úgynevezett saría rendőrséget állított fel. Az önjelölt erkölcsrendészek a világi államot elutasító – a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő – szalafista irányzat hívei voltak. Sharia Police (saría rendőrség) feliratú láthatósági mellényükben játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone (ebben az övezetben a saría törvényei uralkodnak) felirat állt, és egyebek között az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük.

Az eset országszerte felháborodást váltott ki, és a hatóságok provokációnak nevezték a csoport tevékenységét, de végül nem ítélték el őket, mert a bíróság szerint nem sértettek törvényt az akciójukkal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik