Nagyvilág

Az észak-koreai elitnek jut Facebook és pornó is

Hiába az elszigeteltség és az elképesztő cenzúra, egy szakértő szerint Észak-Koreának is megvan a maga elitje, akik élvezhetik a modern kor olyan vívmányait, mint a Facebook vagy a pornó.

Kutatók három hónapon keresztül figyelték az észak-koreaiak internetezési szokásait, és azt látták, a társadalom felsőbb osztályainak tagjai előszeretettel használják a Facebookot és a Twittert, hiába szóltak már jelentések arról, hogy ezek az oldalak tiltás alatt állnak az országban.

A kutatásban az is szerepelt, hogy az észak-koreai elit rendszeresen olvas nemzetközi híreket, így úgy tűnik, tudnak arról, milyen megítélése van hazájuknak külföldön. A tanulmány szerint tehát az észak-koreai vezetők egyáltalán nincsenek elszigetelve a világ többi részétől, és tudják, milyen következményei vannak tettjeiknek.

Viszont az internet ilyen szintű használatát csak az ország lakosságának kis része élvezheti, hiszen az átlagos észak-koreaiak olyan telefont használnak, ami szinte csak telefonálásra és üzenetküldésre alkalmas. A társadalom felső rétege viszont a kutatás szerint szívesen böngészi az internetet, videókat néz, videojátékokkal játszik.

(VICE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik