Nagyvilág

Feladták a jogi harcot a halálos beteg kisfiú szülei

Még láttak esélyt Charlie gyógyulására, amikor a londoni kórház bírói engedélyt kért, hogy levegyék a lélegeztetőgépről.

Feladják hónapok óta tartó jogi küzdelmüket egy 11 hónapos, súlyos beteg brit kisfiú, Charlie Gard szülei. Ügyvédjük, Grant Armstrong azt mondta: már túl késő a gyermek kezeléséhez, a további harc csak fájdalmat okozna.

Charlie ritka MDDS betegséggel született, ami az izmok és más szervek elsorvadásával jár. Gépek tartják életben, nem tud mozogni, nem hall és epilepsziás görcsök kínozzák.

Orvosai júniusban bírósági jóváhagyást kértek, hogy levegyék a lélegeztetőgépről. Szülei viszont az Egyesült Államokba akarták vinni egy kísérleti terápiára, amit még soha nem próbáltak ki MDDS-ben szenvedő betegen. A szülők másfélmillió eurónyi adományt gyűjtöttek az utazásra és a kezelésre.

A londoni felsőbíróság azonban helyt adott a kórház kérésének, mondván, a gyermek életben tartása csak meghosszabbítja a szenvedését, de gyógyulást nem hoz számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Charlie-t már június végén lekapcsolták volna a gépekről, a szülők viszont haladékot kértek, hogy búcsút vegyenek a gyermektől. Július elején a londoni kórház bejelentette: felülvizsgálják az esetet, miután a Vatikán kórháza saját kutatásaira hivatkozva kezelést ajánlott fel Charlie-nak, illetve több kutató állította, hogy új információkkal rendelkeznek a kísérleti terápia esélyeire vonatkozóan. Azonban a júliusi bírósági meghallgatáson a londoni kórház ügyvédje azt állította, hogy az eléjük tárt orvosi bizonyítékok nem frissek.

A szülőket Ferenc pápa és Donald Trump is támogatásáról biztosította, olasz és amerikai kórházak ajánlották fel, hogy tovább kezelik a kisfiút. A londoni kórház szerint orvosaikat és ápolóikat a szülők támogatói zaklatták, halálos fenyegetéseket is kaptak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik