Nagyvilág

A Ryanair megvenné az Alitalia légitársaságot

alitalia (Array)
alitalia (Array)

Vételi ajánlatot tett a Ryanair az olasz Alitalia légitársaságra, de komoly feltételeket szab – mondta Michael O’Leary, az ír légitársaság vezérigazgatója. A Ryanair nem kötelező érvényű vételi ajánlatot nyújtott be, hogy jelezze szándéka komolyságát, de csak akkor lép tovább, ha az Alitaliát átalakítják és megszűnik az olasz kormány befolyása a cégre – hangsúlyozta O’Leary hétfőn egy telefonkonferencián.

“Csak akkor érdeklődünk az Alitalia iránt, ha a vállalat jelentős átalakításával biztosítható a nyereséges működés és a kormány nem avatkozik a vállalat ügyeibe” – mondta a vezérigazgató.

Az Alitalia egy évtizeden belül már a második alkalommal, az idén májusban került kormánybiztosok gondnoksága alá azzal a céllal, hogy vagy átszervezéssel, vagy értékesítéssel, vagy felszámolással tegyenek pontot a légitársaság veszteséges működésének a végére.

Az Etihad, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága, az Alitalia 49 százalékos tulajdonosa május elején bejelentette, hogy nem fektet be több pénzt az olasz légitársaságba, miután nem sikerült megállapodni a reorganizációs tervről. A tervet, amely létszámleépítést és fizetéscsökkentést is tartalmazott, a szakszervezetek elfogadták, de a dolgozók 67 százaléka elutasította azt.

Az Etihad visszavonulásával az Alitalia 2 milliárd euró friss tőkétől esik el. A társaság közel 3 milliárd euró veszteséget halmozott föl.  A Reuters értesülése szerint péntekig tíz nem kötelező érvényű vételi ajánlat érkezett az olasz légitársaságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik