Nagyvilág

Ütik-verik egymást a palesztinok és izraeliek Jeruzsálemben

Két rendőrt lelőttek, a rendőrök ellenőrzőkapukat állítottak fel, a palesztinok berágtak. Zajlik az élet a Közel-Keleten.

Súlyos összecsapások robbantak ki Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában egy szent hely ellenőrzése körüli vita miatt – írja a BBC News. A jeruzsálemi óvárosban kövekkel dobálták a rendőröket a tiltakozók, akik vízágyúval és könnygázzal válaszoltak.

Egy 17 éves palesztin fiatalt agyonlőttek, bár még nem tudni a körülményeket.

A helyzet már bő egy hete különösen feszült, múlt pénteken két rendőrt öltek meg izraeli arab fegyveresek a Templom-hegyen. A helyszínen fémdetektorokat állított fel az izraeli rendőrség, ezért palesztin szervezetek a harag napját hirdették meg péntekre.

A palesztin és muszlim vezetők által bírált biztonsági szigorítás – ami felborítja a status quót – Izrael azzal magyarázza, hogy a helyszínre korábban fegyvereket csempésztek be, ezért van szükség a kapukra. Kelet-Jeruzsálem elvileg palesztin terület lenne, de Izrael 1967 óta megszállva tartja. Ettől függetlenül sok kis helyi egyezménnyel kialakult egy rendszer, a palesztinok szerint most ezt rúgták fel tel-avivi oldalról.

Mindenesetre rendőrök ezreit vezényelték a helyszínre és megtiltották az 50 év alatti palesztin férfiaknak a belépést az óvárosba. Összecsapások voltak még a Kalandia ellenőrzőpontnál Ramallah és Jeruzsálem között, valamint Betlehem északi bejáratánál. A Vörös Félhold szerint 60 palesztin sérült meg, 31-et vittek kórházba. A békésebb palesztinok azzal tiltakoznak, hogy nem mennek be a szent területre, előtte imádkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik