Külföld
Caracas, 2017. július 20.
Zenészek játszanak egy metrójegyek borította úttesten a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenzõ 24 órás, általános sztrájk idején Caracasban 2017. július 20-án. 2002 óta elõször tartanak általános munkabeszüntetést a súlyos infláció és élelmiszerhiány sújtotta dél-amerikai országban. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

Venezuelában megállt az élet

24.hu
24.hu

2017. 07. 20. 16:45

Korábban a témában:

Kiürültek Venezuela-szerte az utcák csütörtökön a 2002 óta tartott első általános sztrájk kezdetekor, sok helyen úttorlaszokat állítottak fel a polgári engedetlenség jegyében. A megmozdulást szervező ellenzék Nicolás Maduro elnök távozását és előrehozott elnökválasztás megtartását  követeli, és meg akarja akadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, mivel szerinte az alkotmányreform a diktatúra bebetonozását eredményezné.

Caracas, 2017. július 20.
Ellenzéki tüntetõk által útakadályként használt, kiszáradt fatörzs mellett mennek el emberek a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenzõ 24 órás, általános sztrájk idején Caracasban 2017. július 20-án. 2002 óta elõször tartanak általános munkabeszüntetést a súlyos infláció és élelmiszerhiány sújtotta dél-amerikai országban. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

Sok üzlet zárva maradt helyi idő szerint reggel hat órakor, a 24 órás sztrájk kezdetekor, így kívánva nyomást gyakorolni a kormányzó Szocialista Pártra.

Jó volt a kezdés. Nincs mozgás, minden zárva, mindnyájunknak meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy megszabaduljunk ettől a zsarnoktól

– mondta az egyik tüntető,  kezében “Nemet mondunk a diktatúrára” feliratú táblával az egyik kihalt főútvonalon felállított torlasznál.

A tizenöt évvel korábbi általános sztrájk kis híján Maduro elődjének, a karizmatikus Hugo Cháveznek a bukásához vezetett. Azóta a néhai Chávez elnök Szocialista Pártja a venezuelai gazdaság nagy részére rátette a kezét, megnehezítve az ellenzék számára, hogy leállítsa az ország gazdaságát, amely az olajárak zuhanása, a korrupció és a rossz vezetés évei miatt ingatag lábakon áll.

 

Caracas, 2017. július 20.
Kerekesszékes nõ egy metrójegyek borította úttesten a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenzõ 24 órás, általános sztrájk idején Caracasban 2017. július 20-án. 2002 óta elõször tartanak általános munkabeszüntetést a súlyos infláció és élelmiszerhiány sújtotta dél-amerikai országban. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

Az ország legnagyobb munkáltatói tömörülése, a Fedecámaras óvatosságból nem állt ki teljes mellszélességgel a sztrájk mellett, tagszervezetei közölték az alkalmazottaikkal, hogy nem büntetik meg őket, ha felveszik a munkát. A Fedecámaras vezető szerepet játszott a 2002-2003. évi sztrájkokban, amikor Chávez politikai vetélytársai és magánszektorbeli ellenzői összefogtak a megbuktatására.

Chávez végül győzedelmesen került ki az ellenzéki megmozdulásokból, és több évi államosítással, szigorú szabályozással és a kőolajexport árából finanszírozott behozatallal kiterjesztette az ellenőrzést a magánszektorra. Venezuelai üzleti körök becslése szerint 150 ezer vállalkozás szűnt meg az elmúlt 15 év során.

Caracas, 2017. július 20.
Diktatúra-ellenes felirat egy útakadályon a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenzõ 24 órás, általános sztrájk idején Caracasban 2017. július 20-án. 2002 óta elõször tartanak általános munkabeszüntetést a súlyos infláció és élelmiszerhiány sújtotta dél-amerikai országban. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

Carlos Larrazábal közgazdász, a Fedecámaras elnöke szerint a sztrájk korlátozott időtartamú lesz, mert nem akarják tovább súlyosbítani az élelmiszerekből és az alapvető fogyasztási cikkekből amúgy is meglévő hiányt. Hozzátette, hogy nagyon bizonytalanok a beruházások, és az ellátó hálózatok erőteljesebb részvétele súlyos gondokat okozna.
Az ellenzékkel jó kapcsolatot ápoló venezuelai Munkásszövetség szakszervezet viszont bejelentette, hogy 20 tagszervezete közül 12 részt országszerte részt vesz a sztrájkban. Caracasban sok magán szállítóvállalat csatlakozott a sztrájkhoz, sok család nem küldte gyermekét iskolába.

A sztrájk kezdete előtt egy nappal faágakból és autóabroncsokból úttorlaszokat állítottak fel Caracasban. A torlaszépítők közül sokan kijelentették: addig nem adják fel, amíg Maduro meg nem bukik. “Eltorlaszoljuk az utcákat, és egész héten ezt fogjuk tenni” – mondta Ester de Moreno, az egyik tüntető. “Addig folytatjuk, amíg ez az ember le nem mond” – tette hozzá.

 

 

Caracas, 2017. július 20.
Metrójegyekkel borított úttest a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenzõ 24 órás, általános sztrájk idején Caracasban 2017. július 20-án. 2002 óta elõször tartanak általános munkabeszüntetést a súlyos infláció és élelmiszerhiány sújtotta dél-amerikai országban. (MTI/AP/Ariana Cubillos)

Április óta mindennaposak az összecsapások Venezuelában, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. Csütörtökre 96-ra nőtt azoknak a száma, akik a kormányellenes tüntetéseken vesztették életüket. Emellett több százan sebesültek meg és több ezer tüntetőt állítottak elő a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban.

Az ellenzék az elnökválasztás mellett a bebörtönzött több mint 400 ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését követeli.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.