Nagyvilág

Elindult a Brexit-tárgyalások második köre

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója hétfőn Brüsszelben. A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti első egyeztetést június 19-én tartották, de akkor mindössze a menetrendről egyeztek meg, az első “igazi”, négynapos tárgyalási forduló a mostani.

“Jól indultak a tárgyalások az előző hónapban, most azonban rátérünk a lényegi kérdésekre” – mondta hétfői érkezésekor David Davis brit Brexit-ügyi miniszter. “Számunkra rendkívül fontos, hogy előrelépést tudjunk elérni. Itt az ideje munkához látni és sikerre vinni a tárgyalásokat” – tette hozzá.

A Sunday Telegraph nemrégiben azt írta, hogy a brit kormány kész felállni a tárgyalóasztaltól az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalásokon, hogy megmutassa, milyen kemény tárgyalópartner. Állítólag a brit vállalati vezetőket a kormány egy magas rangú tisztviselője még az előrehozott választás előtt tájékoztatta arról, hogy az EU pénzügyi követelései miatt a kormány akár a tárgyalások megszakítására is hajlandó még az év vége előtt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik