Nagyvilág

Trump talán mégse rúgja fel Párizst

A francia nemzeti ünnepen találkozott az amerikai és francia elnök, és ezúttal nem keménykedtek annyit egymással. Sőt, mintha hatott volna a macroni sárm.

Fontos sajtótájékoztatót tartott a francia nemzeti ünnep, a Bastille-nap alkalmából Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök Párizsban. A két nagyhatalom vezetőjét újságírók is kérdezhették, Trumpot bele is kergették kényes témákba. Az egyik ilyen a klímaváltozás és a párizsi egyezmény volt, amit 2015 végén 200 ország írt alá, de az USA nemrég kitáncolt belőle a nemzeti érdekekre hivatkozva.

Trump közölte – puhítva eddigi álláspontján – hogy “valami történhet” majd az egyezménnyel. Végig úgy beszélt, hogy ha történik valami, az is gyönyörű lesz, majd kétértelmű megjegyzéseket tett – írja az Independent.

Érdemes megemlíteni, hogy a nemrégiben lezajlott hamburgi G20-csúcson közölte vele a többi állami vezető, hogy nem tárgyalják újra a kedvéért az egyezményt. Az újratárgyalást a mostani vendéglátó Franciaország sem támogatja. Mindenesetre az Egyesült Államok kilépési folyamata olyan lassú lesz, mint a briteké az EU-ból, szóval még van idő. Ráadásul több amerikai tagállam, város és nagyvállalat is kifejezte óhaját, hogy Trump bármit tesz, ők segítenek az USA-nak teljesíteni a kibocsátási célokat.

Trump a klímatémán felül dicsérte Macront, mert ő is sokat tesz a bürokrácia leépítéséért. Felemlegette az egy évvel ezelőtti nizzai terrortámadást, ami pont a Bastille-napon történt, és azt mondta, a két ország mindig együtt harcolt “a forradalom szellemében” és a szabadságért. Ezután Franciaországot az USA legelső és legrégebbi szövetségesének hívta.

Fotó: Ilan Deutsch

Szó esett arról a történetről is, hogy ifjabb Donald Trump, az elnök fia találkozott állítólag egy orosz ügyvédnővel, aki terhelő bizonyítékokat ígért a demokratákról és Hillary Clintonról az elnökválasztás előtt. Az elnök szerint a találkozóval nem volt gond, a legtöbb ember elment volna rá, Natalia Veszelnyickaja az orosz kormánytól független ügyvéd volt. Trump szerint standard dolog a politikában, hogy mindenki információt ígérget az ellenfélről, “ez a legszebb üzlet a világon”. Na meg eleve az átkozott sajtó fújta fel a dolgot.

Macron nem akarta kommentálni egy másik ország belügyeit, de annyit elmondott, hogy nekik is van sok olyan ügyük Moszkvával, amiben nem értenek egyet, például Szíria is ilyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik