Külföld
US President Donald Trump (L) and French President Emmanuel Macron (R) shake hand at the end of a press conference following meetings at the Elysee Palace in Paris, on July 13, 2017, during the US president's 24-hour trip that coincides with France's national day and the 100th anniversary of US involvement in World War I.
Donald Trump arrived in Paris for a presidential visit filled with Bastille Day pomp and which the White House hopes will offer respite from rolling scandal backing home.
 / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

Trump talán mégse rúgja fel Párizst

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 07. 13. 21:34

A francia nemzeti ünnepen találkozott az amerikai és francia elnök, és ezúttal nem keménykedtek annyit egymással. Sőt, mintha hatott volna a macroni sárm.
Korábban a témában:

Fontos sajtótájékoztatót tartott a francia nemzeti ünnep, a Bastille-nap alkalmából Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök Párizsban. A két nagyhatalom vezetőjét újságírók is kérdezhették, Trumpot bele is kergették kényes témákba. Az egyik ilyen a klímaváltozás és a párizsi egyezmény volt, amit 2015 végén 200 ország írt alá, de az USA nemrég kitáncolt belőle a nemzeti érdekekre hivatkozva.

Trump közölte – puhítva eddigi álláspontján – hogy “valami történhet” majd az egyezménnyel. Végig úgy beszélt, hogy ha történik valami, az is gyönyörű lesz, majd kétértelmű megjegyzéseket tett – írja az Independent.

Érdemes megemlíteni, hogy a nemrégiben lezajlott hamburgi G20-csúcson közölte vele a többi állami vezető, hogy nem tárgyalják újra a kedvéért az egyezményt. Az újratárgyalást a mostani vendéglátó Franciaország sem támogatja. Mindenesetre az Egyesült Államok kilépési folyamata olyan lassú lesz, mint a briteké az EU-ból, szóval még van idő. Ráadásul több amerikai tagállam, város és nagyvállalat is kifejezte óhaját, hogy Trump bármit tesz, ők segítenek az USA-nak teljesíteni a kibocsátási célokat.

Trump a klímatémán felül dicsérte Macront, mert ő is sokat tesz a bürokrácia leépítéséért. Felemlegette az egy évvel ezelőtti nizzai terrortámadást, ami pont a Bastille-napon történt, és azt mondta, a két ország mindig együtt harcolt “a forradalom szellemében” és a szabadságért. Ezután Franciaországot az USA legelső és legrégebbi szövetségesének hívta.

FRANCE, Paris: French President Emmanuel Macron receives U.S. President Donald Trump at Elysee Palace in Paris, France on July 13, 2017. - Ilan Deutsch
Fotó: Ilan Deutsch

Szó esett arról a történetről is, hogy ifjabb Donald Trump, az elnök fia találkozott állítólag egy orosz ügyvédnővel, aki terhelő bizonyítékokat ígért a demokratákról és Hillary Clintonról az elnökválasztás előtt. Az elnök szerint a találkozóval nem volt gond, a legtöbb ember elment volna rá, Natalia Veszelnyickaja az orosz kormánytól független ügyvéd volt. Trump szerint standard dolog a politikában, hogy mindenki információt ígérget az ellenfélről, “ez a legszebb üzlet a világon”. Na meg eleve az átkozott sajtó fújta fel a dolgot.

Macron nem akarta kommentálni egy másik ország belügyeit, de annyit elmondott, hogy nekik is van sok olyan ügyük Moszkvával, amiben nem értenek egyet, például Szíria is ilyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.