Nagyvilág

Kilenc és fél év börtönre ítélték a volt brazil államfőt

Kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélte első fokon szerdán egy bíróság Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfőt a részben állami Petrobras olajvállalat keretein belül kialakított, bonyolult vesztegetési rendszerben való érintettsége miatt – jelentették hivatalos források.

A volt elnök felett az ítéletet a Petrobras korrupciós ügyeit feltáró nyomozásért felelős Sergio Moro bíró mondta ki, aki Lulát korrupció és pénzmosás vádjában találta bűnösnek.

A 2014-ben indított Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt váltott ki Brazíliában: kiderült ugyanis, hogy számos – köztük az Odebrecht nevű – építőipari cég fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.

A volt elnököt is korrupció és pénzmosás vádjával ítélték el, a bíróság ugyanis bizonyítva látta, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a részben állami tulajdonban lévő Petrobras olajipari óriásvállalat közvetítésével, és luxusingatlanokra is szert tett.

A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában, például a Sao Paulo államban található Guarujá fürdőhelyen lévő lakása felújítása révén.Az EFE hírügynökség megállapítja, hogy a volt államfő a mostani bírósági döntés ellenére is jelöltetheti magát a 2018-ban esedékes általános választásokra, ugyanis ettől csak abban az esetben tiltja el őt a törvény, ha az ítéletet másodfokon megerősítik.

Lula feje fölött azonban további hat korrupciós ügy is “lebeg”, ezekben ugyanis vizsgálatot indíthatnak ellene az Odebrecht cég volt vezetőinek vallomásai alapján.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik