Nagyvilág

Megölte a bálna a halászt, aki éppen megmentette

Kegyetlen mű Hemingway Az öreg halász és a tenger című kisregénye, de az élet még kegyetlenebb.

Az a bálna ölt meg egy kanadai homárhalászt, amelyiknek éppen megmentette az életét. Joe Howlett több tucatnyi, halászhálóba gabalyodott emlőst szabadított ki az utóbbi tizenöt évben. Élete utolsó akciója is sikeres volt.

Az 59 éves Howlett a társaival a kanadai New Brunswickhoz tartozó Campobello-szigetről hajózott ki, miután megtudta, hogy a parttól nem messze bajba került egy északi simabálna. A mentőakció sürgős volt: a súlyosan veszélyeztetett faj hét példányának tetemét találták meg a víz felszínén lebegve csak az elmúlt hónapban. A 16 méteresre növő az északi simabálnának, a becslések szerint mindössze 525 példány él még, vagyis a teljes populáció több mint egy százaléka pusztult el néhány hét alatt.

Az önkéntes bálnamentők hamar megtalálták a hálóban vergődő egyedet és sikeresen ki is szabadították. Egy pillanattal azonban az után, hogy Howlett átvágta az utolsó kötelet, az állat váratlanul fordult egyet, és uszonyával leütötte a férfit. A szövetségi halászati hivatal kedden jelentette be a Howlett halálát.

„Hatalmas bátorság, és a tengeri emlősök jóléte iránti szenvedélyes elköteleződés kell ahhoz, hogy valaki bálnamentő akciókban vegyen részt. Minden szabadítási kísérlet hatalmas kockázat, minden szituáció teljesen egyedi, mert a kiszabadított bálnák kiszámíthatatlanok” – írta közleményében a hivatal, és együttérzéséről, illetve támogatásáról biztosította a kétgyermekes férfi családját.

Mackie Green, Howlett közeli barátja és bálnamentő társa azt mondja, bár mindenkit nagyon megráztak a történtek, a csapat folytatja a bálnamentést, hiszen Howlett sem akarná, hogy abbahagyják.

Közben egy csapat tengerbiológus próbál rájönni, hogy mi okozza az elmúlt hetek pusztuláshullámát. Bár az egyik bálna hetekig vergődött halászhálóban a halála előtt, két másikon pedig több sérülés is van, amik arra utalhatnak, hogy a bálnák hajókkal ütköztek, arra továbbra sincs magyarázat, hogy miért pusztult el ennyi állat egy időben. A hét megtalált tetem közül hármat felboncolnak, mert azt remélik, hogy a belső vizsgálatok eredményiben lesz a rejtély megoldása.

(via The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik