Külföld
Benito Mussolini (1883-1945), homme d'Etat italien, sur la plage d'Ostie.     RV-398943

Fasiszta strand miatt tátják a szájukat az olaszok

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 07. 11. 14:41

Vicceskedő fasiszta feliratokkal van tele egy Velence környéki strand. A tulaj utálja a demokráciát. Közben az olasz parlamentben vita van arról, büntessék-e szigorúbban a fasiszta és náci rendszerek reklámozóit.
Korábban a témában:

Antidemokratikus övezet és rezsim

Ehhez hasonló vicceskedő táblák tarkítanak egy Velencéhez közeli tengerparti strandot Olaszországban, ami épp nagy botrányt okoz a BBC News szerint. Egészen pontosan Chioggiában van a Punta Canna privát üdülőhely, ahol a táblákat kihelyezték, amik szerint “belépni tilos – gázkamra” vagy “rend, tisztaság, fegyelem”.

A tulaj, a 64 éves Gianni Scarpa azt mondta büszkén a La Repubblica lapnak, hogy rühelli a demokráciát és a mocskos embereket. Az olaszországi zsidó közösséget vezető Noemi Di Segni elmondta, szomorú, hogy az újságírók előbb szúrták ki a fasiszta strandot, mint a hivatalos szervek. Szerinte a holokauszt áldozatainak emlékét szégyeníti meg a strand. Az olasz partizánok szervezete a strand bojkottjára szólított fel.

A velencei prefektus felszólított, hogy a táblákat szereljék le, de a botrány már nem állt meg. Épp az olasz parlament előtt van egy törvényjavaslat arról, hogy a fasizmus reklámozását szigorúbban büntessék.

A balközép Demokrata Párt javaslata szerint Benito Mussolini rezsimjének vagy a náciknak a fényezése akár két évre a börtönbe juttathatja az illetőt. A populista Öt Csillag Mozgalom és a jobbos Északi Liga is támadja a javaslatot, ami szerintük a véleménynyilvánítás szabadságát csorbítaná.

Matteo Renzi korábbi miniszterelnök azt mondta, épp a fasizmus volt az, ami a vélemény szabadságát korlátozta, nem a törvényjavaslat. Az északi ligás Matteo Salvini viszont sarkosan reagált: szerinte azt is börtönbe csuknák, aki egy öngyújtót elad Mussolini arcképével. A törvény módosítását azért is támadják, mert a hatályos jogszabályok szerint ugyanúgy börtönbe juthat, aki promotálja a fasiszta és/vagy náci rendszereket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.