Nagyvilág

Fasiszta strand miatt tátják a szájukat az olaszok

Vicceskedő fasiszta feliratokkal van tele egy Velence környéki strand. A tulaj utálja a demokráciát. Közben az olasz parlamentben vita van arról, büntessék-e szigorúbban a fasiszta és náci rendszerek reklámozóit.

Antidemokratikus övezet és rezsim

Ehhez hasonló vicceskedő táblák tarkítanak egy Velencéhez közeli tengerparti strandot Olaszországban, ami épp nagy botrányt okoz a BBC News szerint. Egészen pontosan Chioggiában van a Punta Canna privát üdülőhely, ahol a táblákat kihelyezték, amik szerint “belépni tilos – gázkamra” vagy “rend, tisztaság, fegyelem”.

A tulaj, a 64 éves Gianni Scarpa azt mondta büszkén a La Repubblica lapnak, hogy rühelli a demokráciát és a mocskos embereket. Az olaszországi zsidó közösséget vezető Noemi Di Segni elmondta, szomorú, hogy az újságírók előbb szúrták ki a fasiszta strandot, mint a hivatalos szervek. Szerinte a holokauszt áldozatainak emlékét szégyeníti meg a strand. Az olasz partizánok szervezete a strand bojkottjára szólított fel.

A velencei prefektus felszólított, hogy a táblákat szereljék le, de a botrány már nem állt meg. Épp az olasz parlament előtt van egy törvényjavaslat arról, hogy a fasizmus reklámozását szigorúbban büntessék.

A balközép Demokrata Párt javaslata szerint Benito Mussolini rezsimjének vagy a náciknak a fényezése akár két évre a börtönbe juttathatja az illetőt. A populista Öt Csillag Mozgalom és a jobbos Északi Liga is támadja a javaslatot, ami szerintük a véleménynyilvánítás szabadságát csorbítaná.

Matteo Renzi korábbi miniszterelnök azt mondta, épp a fasizmus volt az, ami a vélemény szabadságát korlátozta, nem a törvényjavaslat. Az északi ligás Matteo Salvini viszont sarkosan reagált: szerinte azt is börtönbe csuknák, aki egy öngyújtót elad Mussolini arcképével. A törvény módosítását azért is támadják, mert a hatályos jogszabályok szerint ugyanúgy börtönbe juthat, aki promotálja a fasiszta és/vagy náci rendszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik