Nagyvilág

Biometrikus ellenőrzés jön az ukrán határon

Nyilvánvalóan és kimondottan az oroszok ellen irányul az ukrán lépés. A magyaroknak eleve biometrikus útlevelük van, nem kell pánikolni Záhonynál.

Ukrajna azt tervezi, hogy jövőre bevezeti a határátlépő külföldiek biometrikus ellenőrzését – jelentette be Petro Porosenko államfő hétfőn a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén.

Ez azt jelenti, hogy ujjlenyomatot vesznek és digitális fotót készítenek a külföldiekről a határátlépéskor, be- és kiutazáskor egyaránt. Porosenko szerint az intézkedés jelentősen erősíti majd Ukrajna védelmi képességeit a terrorizmussal szemben. Olekszandr Turcsinov, az RNBO vezetője később elmagyarázta, hogy az intézkedés – amiről határozatot fogadott el a védelmi tanács – elsősorban az orosz állampolgárokat érinti.

Szavaiból az derült ki, hogy a biometrikus útlevéllel rendelkező külföldiekre, így az európai uniós állampolgárokra nem terjed ki.

Az eljárás alól kivételt képeznek azon államok, amikkel a biometrikus ellenőrzésről megállapodása van Ukrajnának. Az ukrán állampolgárok június 11-től utazhatnak vízummentesen az unió tagállamaiba, de csak azok, akik biometrikus – vagyis az okmány tulajdonosának ujjlenyomatát is tartalmazó, valamint digitális fotóval ellátott – útlevéllel rendelkeznek.

Turcsinov szerint a rendelkezéssel elsősorban az a cél, hogy kiszűrjék a határnál a hamis iratokkal Ukrajnába érkező “diverzánsokat, terroristákat, kémeket és egyebeket”. Megfogalmazása alapján a vezetés a biztonságot kívánja erősíteni “azon terrorcselekmények után, amik nemrég történtek” az országban, valamint válaszlépésnek is szánja az Ukrajnával szembeni orosz agresszióra.

Turcsinov elmondta, hogy az ukrán szerveknek legkésőbb 2018. január 1-ig készen kell állniuk erre a feladatra. Közölte, hogy a védelmi tanács javasolja, orosz állampolgárok csak előzetes regisztráció után léphessenek be Ukrajnába. Hozzátette, hogy erre a célra külön elektronikus rendszert hoznak létre. Arról nem szólt, hogy ez utóbbi rendelkezés mikortól léphet hatályba.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik