Nagyvilág

Figyelmeztették Észak-Koreát, ne lépje át azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés

Heves elutasítással reagált a nemzetközi közösség arra, hogy Észak-Korea - állítása szerint - kedden első ízben sikeres kísérletet hajtott végre interkontinentális ballisztikus rakétával.

Kína elítélte a rakétaindítást, egyben arra szólította fel Phenjant, hogy tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rá vonatkozó határozataihoz. Keng Suang kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy Peking ellenzi az észak-koreai rakétaindításokat.

Felszólítjuk Phenjant, hogy tartsa tiszteletben a BT döntéseit, teremtse meg a helyzet javításának előfeltételeit.

Azt is mondta, hogy az érintett feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és nem érdemes olyan dolgokat tenniük, amelyek tovább rontanának a helyzeten.

A pekingi szóvivő arról is beszélt, hogy számít más országok segítségére a Koreai-félsziget atommentesítésében. Keng Suang ezt egy újságírói kérdésre válaszolva mondta, amely Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter-üzenetére vonatkozott.

Trump azt írta, alig hiszi, hogy Dél-Korea és Japán hajlandó lesz tovább tűrni. Emellett sürgette Észak-Korea fő szövetségesét, Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára, és állítsa lesz ezt az abszurdumot egyszer s mindenkorra.

Fotó: Europress

A kínai külügyi szóvivő viszont azt hangsúlyozta, hogy Kína erőfeszítéseket tesz, Kína szerepe a kérdés rendezésében vitathatatlan.

Mun Dzse In dél-koreai államfő kedden arra figyelmeztette északi szomszédját, ne lépje át azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés. Egyben felszólította Phenjant, hogy azonnal szüntesse be a provokálást, mert nem tudhatja, milyen következményekkel járhat számára az, ha átlépi a vörös vonalat.

Az államfő előzőleg arra szólította fel a dél-koreai biztonsági és külpolitikai tisztségviselőket, hogy a történtekre válaszul hozzanak intézkedéseket Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az ország szövetségeseivel, köztük az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben.

Konkrét terve volt Kim Dzsongun likvidálására Dél-Koreának
A lemondatott elnök minden részletet kiagyalt.

A japán kormány a rakétafelbocsátását követően kétszer is rendkívüli ülést tartott. Először a rakétaindítást követően, majd amikor Phenjanban bejelentették, hogy első ízben hajtottak végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülése során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt is állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

A dél-koreai hadsereg közlése szerint a rakéta 930 kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe, feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében.
Az orosz védelmi minisztérium szerint az észak-koreai ballisztikus rakéta nem jelentett veszélyt Oroszországra.

A rakétaindítást az orosz rakétavédelmi berendezések észlelték és figyelemmel kísérték

– írta közleményében a tárca.

A dokumentum szerint – Észak-Korea állításával ellentétben – a rakéta közepes hatótávolságú volt, 535 kilométeres magasságba emelkedett és 510 kilométeres távolságra repült, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik