Nagyvilág

Merényletet akartak elkövetni a francia elnök ellen

Az elkövető az interneten próbált fegyvert beszerezni, így bukott le.

A francia rendőrség őrizetbe vett egy szélsőjobboldali férfit, aki azt tervezte, hogy a július 14-i nemzeti ünnepen megöli Emmanuel Macron államfőt. A 23 éves férfit június 28-án állították elő Párizs elővárosában, Argenteuilben, szombaton pedig terrorizmus gyanújával indult ellene eljárás.

A férfi, aki a kihallgatáson nacionalistának vallotta magát, az államfőn kívül muzulmánokra, zsidókra, feketékre és homoszexuálisokra akart támadni. A rendőrség akkor figyelt fel rá, amikor internetes oldalakon próbált fegyvert beszerezni. Több internetező is bejelentést tett ellene.

A gyanúsított autójában a rendőrök három konyhakést találtak, számítógépe átvizsgálásakor pedig kiderült, hogy az interneten lehetséges célpontok után kutatott.

A férfinak már volt dolga a rendőrséggel, 2016-ban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték rasszista gyűlöletkeltés és terrorizmus dicsőítése miatt, miután a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik tetteit méltatta.

A gyanúsított terve a hatóságok szerint emlékeztet Maxime Brunerie merényletkísérletére, aki 2002. július 14-én, a katonai díszszemle elején Jacques Chirac akkori államfő autóját vette célba a Champs-Elysées-n. Egy gitártokba rejtett fegyverből adott le lövést, amitől senki nem sérült meg. 2004-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, a perben azt mondta, „valami történelmi dolgot akart végrehajtani”. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik