Nagyvilág

Kezdődik a hajsza egy negyven éve elásott drogkészletért Walesben

Mintha egy krimi alapsztorija lenne: szokatlanul sok a rendőr kezdett el mozgolódni egy csendes walesi falucskában, miután híre ment, hogy hatalmas mennyiségű LSD-t ástak el valahol a környéken, még 1977-ben. A hatóságok attól tartanak, hogy hamarosan megjelennek a különböző bűnbandák, hogy rátegyék a kezüket a még mindig kifogástalan minőségű készletre.

A rendőrség negyven évvel ezelőtt hatalmas razziát tartott a Wales nyugati részén fekvő Carnoban álló Plas Llysyn kastélyban. Egy több millió font forgalmú droghálózatot számoltak fel, amelyiken a gyanú szerint a Nagy Britanniában terjesztett összes LSD 90 százaléka átfolyt. A „Julie hadművelet” névre keresztelt akció egyik nyomozója, most azt állítja, hogy a készlet egy részét nem találták meg annak idején.

A Dyfed-Powys rendőrkapitányság elég komolyan veszi az információt ahhoz, hogy figyelmeztesse a helyieket a nem kívánatos látogatók várható érkezésére. Külön beszéltek a gyanújukról a régi drogüzlet központjának számító kastély mai tulajdonosaival, és folyamatosan járőröznek a környéken. Közleményben intettek óvva mindenkit attól, hogy megpróbálja megkeresni az elrejtett kábítószert. Már ha az valóban létezik.

A „Julie hadművelet” az után indult be, hogy a bűnszervezet egyik központi figurája autóbalesetet szenvedett a közeli Machynllethben. A helyszínelő rendőrök találtak egy szakadt jegyzetet, amiben az LSD egyik fő összetevőjét említették, ennek alapján indult be a nyomozás. Nem sokkal később 800 rendőr érkezett a környékre, a többségük hippinek álcázva. Az egyikük még a helyi, mit sem sejtő rendőrökkel is összeverekedett, hogy erősítse az álcáját.

Az álruhás rendőrök közül egy csapat férfi nagyon közel került a lelepleződéshez, mert a helyiek melegeknek nézték őket, ezért különösen érdeklődni kezdtek irántuk. A központ ekkor egy csapat álruhás rendőrnőt küldött felmentő seregként. Az egyik rendőrnőről, Julie Taylor őrmesterről szól a The Clash, Julie’s Been Working For the Drug Squad (Julie a drogkommandónak dolgozott) című száma.

A hónapokig tartó megfigyelés végén, amikor a rendőrök rajtaütöttek a kastélyon, egymillió LSD-bélyeget foglaltak le, és további hat és fél millió bélyeg előállításához elegendő nyersanyagot. Összesen 120 embert tartóztattak le, akik közül 15 ellen emeltek vádat, a bíróság összesen 120 évnyi börtönbüntetést osztott ki.

Az ügy egyik nyomozója, Stephen Bentley könyvet írt az akcióról, aminek mostanában jelent meg a legújabb kiadása. Ebben a kötetben ír Bentley arról, hogy nemrég beszélt az egyik bűnözővel, ő állította, hogy komolyabb mennyiségű érintetlen LSD van még elásva a kastély körüli erdőben. A nyomozó azt mondja, ő biztos benne, hogy az információ hiteles.

(via The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik