Külföld

Beszél németül? Van egy aprócska változás

24.hu
24.hu

2017. 06. 29. 17:39

A sokat vitatott német helyesírási reform után 21 évvel ismét megújították néhány helyen a hivatalos szabályzatot: a mannheimi Német Helyesírási Tanács döntése szerint hivatalosan is létezik nagybetűként az úgynevezett "scharfes S", más néven az eszcet - írja az MTI.
Korábban a témában:

Az új nagybetű alakja a kis “ß” és a nagy “B” betű formájának ötvözete.

Ennek elsősorban az útlevelekben és igazolványokban, a tulajdonnevek helyesírásánál van jelentősége, ahol nagybetűkkel kell leírni a neveket – közölte csütörtökön a testület.

A nevek nyomtatott nagybetűvel írt változatában az eddigi helyesírási szabályzat szerint két S-re változott az eszcet, így nem lehetett tudni, hogy “normál”, kisbetűs változatban például Großmann-nak vagy Grossmann-nak írja-e valaki a nevét. 

Hivatalosan elfogadhatóként rögzítették továbbá melléknevek nagybetűvel írását például olyan állandósult szókapcsolatoknál, mint a Goldene Hochzeit (aranylakodalom) vagy a Neues Jahr (újév). Döntöttek egymás mellett létező szóalakváltozatok eltörléséről is: mostantól például nem helyes a Grislibär, csak a Grizzlybär, sem a Wandalismus, csak a Vandalismus.

A legutóbb, 1996-ban végrehajtott német helyesírási reform heves vitákat okozott. Éveken át folytak a viták arról, hogy mi a helyes változat: Delphin vagy Delfin, Fuss vagy Fuß, Schifffahrt vagy Schiffahrt. A létrehozott helyesírási tanács feladata volt a kompromisszumos megoldások keresése és a “nyelvi béke” visszaállítása.

Helyesírás kérdésében 2004 óta a tanács a mérvadó hatóság. A tanácsnak van németországi, osztrák, svájci, lichtensteini, dél-tiroli és belgiumi tagja is.

A németországi kultuszminiszteri konferencia és a többi ország állami hivatalai elismerték a tanács által meghozott új változtatásokat, ezzel érvényesítették őket.

Ez pedig itt egy videó a német nyelv szépségeiről:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.