Külföld
Pope Francis gestures to the congregation from the window of his apartment overlooking St.Peter's square, during his Sunday Angelus prayer at the Vatican on September 11, 2016.   / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Ferenc pápa: A menedékkérő táborok inkább a pokolra hasonlítanak

24.hu
24.hu

2017. 06. 28. 18:51

Korábban a témában:

Korunk valóságával és szenvedésével való szembenézésre szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa, aki a menedékkérők táborait pokolhoz hasonlította a Szent Péter-bazilikában szerdán tartott szertartáson, amelyen öt új egyházi vezetőt emelt bíborosi rangra, tovább alakítva a pápaválasztó testület földrajzi összetételét.

Ferenc pápa kijelentette, korunk valóságát azok az ártatlanok képviselik, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek és meghalnak, azok, akik még mindig rabszolgasorsban élnek az emberi jogok korában.

A valóság a menedékkérő-táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak mint a tisztítótűzre

– mondta a katolikus egyházfő.

Hozzátette, a bíborosoknak az a feladata, hogy lássák a valóságot anélkül, hogy ettől más érdek elvonná a figyelmüket.

Szent Péter és Szent Pál apostolok június 29-i ünnepe előtt Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tartott, vagyis a Vatikánba hívta egyháza bíborosait, és öt új embert emelt bíborosi rangra. A szertartáson fejükre helyezte a bíborosi fejfedőt (birétum), átadta a bíborosi gyűrűt és kijelölte címtemplomukat.

Az új bíborosok a világ különböző kontinenseit képviselik, ketten európaiak: Juan José Omella, Barcelona érseke és Anders Arborelius stockholmi érsek. A másik három Louis Marie-Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, a laoszi Paksé apostoli helynöke, Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i főegyházmegye segédpüspöke és Jean Zerbo bamakói érsek az afrikai Maliból.

Ferenc pápa 2013 óta negyedik alkalommal emel bíborosi rangra egyházi vezetőket. XVI. Benedek nyolc éves pápasága alatt öt, II. János Pál pápa 27 éve alatt kilenc ilyen konzisztóriumot hívott össze.

Az új bíborosokkal 225-re nő a teljes bíborosi testület létszáma, és közöttük 121-re emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, vagyis azoké, akik 80 évnél fiatalabbak és részt vesznek a következő egyházfőt megválasztó konklávén.

Elődjeihez hasonlóan a bíborosi kinevezésekkel az argentin Ferenc pápa is folyamatosan átalakítja az utódját megválasztó bíborosi csoport földrajzi összetételét, és az általuk képviselt térségek súlyát. Az utóbbi négy év alatt Ferenc pápa hatvan bíborost kreált, közöttük 49 a pápaválasztó.

A Ferenc pápát megválasztó 2013. márciusi konklávén még 60 európai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai, 11 afrikai, 10 ázsiai, és 1 óceániai bíboros vett részt. Jelenleg a pápaválasztó bíborosok között 53 európai, 17 észak-amerikai, 17 latin-amerikai, 15 afrikai, 15 ázsiai, és 4 óceániai bíboros van. Olaszország továbbra is vezet a bíborosok számában, 24 pápaválasztóval. Az utána következő legnépesebb csoportok: Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország, Lengyelország és India pedig egyaránt 4-4 bíborossal bírnak a pápaválasztó korúak között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.