Nagyvilág

Észak-Korea Hitlerhez hasonlította Trumpot

Észak-Korea Adolf Hitlerhez hasonlította kedden Donald Trumpot: a vezetés hivatalos szócsövének számító KCNA állami hírügynökség azt írta egy szerkesztőségi cikkében, hogy az amerikai elnök politikája “a XXI. századi nácizmus egyik formája”. A cikkíró elítélte Trump legismertebb jelmondatát, miszerint “Amerika az első!”.

Az Amerika az első! elv arra utal, hogy Donald Trump Hitlerhez hasonlóan katonai eszközökkel világuralomra tör. Trump Hitler diktatórikus politikáját másolja, barátokra és ellenségekre osztja a világot annak igazolására, hogy utóbbiakat elnyomja, olvasható a cikkben.

Phenjan gyakran használ válogatott, durván sértő szavakat ellenségeinek bírálatakor, de ritkán hasonlítja őket Hitlerhez. Az észak-koreai vezetés a múlt héten pszichopatának nevezte az amerikai elnököt, amikor azokra az amerikai vádakra reagált, miszerint az észak-koreai hatóságok kegyetlenül bántak az államellenes bűncselekményért 15 évi kényszermunkára ítélt Otto Warmbier amerikai fiatalemberrel. Warmbier nem sokkal korábban halt meg, miután éber kómában hazaszállították Észak-Koreából. Phenjan tagadja, hogy megkínozták a férfit.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője a múlt héten kijelentette: egyelőre nincs esély arra, hogy Trump elnök találkozzon Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Arra utalt, hogy az elnök korábban azt mondta: bizonyos feltételek teljesülése esetén hajlandó lenne találkozni Kim Dzsong Unnal.

Egy magas rangú észak-koreai diplomata is úgy nyilatkozott még május közepén, hogy Észak-Korea kész párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal, “ha ennek feltételei adottak lesznek”, de nem volt világos, hogy milyen feltételekre gondol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik