Nagyvilág

Megkozmált, szalonnával töltött Korán miatt nyomoznak az USA-ban

Trump miatt elszaporodtak a gyűlölet-bűncselekmények az Egyesült Államokban.

Két, muszlimok elleni gyűlölet-bűncselekményt vizsgálnak az Egyesült Államokban a rendőrök – írja a CBS News. Szombaton kezdett el közösségi oldalakon keringeni egy fotó, amin egy megégetett Korán látható, amibe valaki baconszalonnát tett, majd kiakasztotta egy sacramentói mecset kerítésére.

A másik eset péntek este történt: valaki lapokat tépett ki egy Koránból és egy kaliforniai iszlám központ elé szórta őket. A ramadánt ünneplő hívek szedték össze a lapokat a davisi központnál. A tavalyi elnökválasztás óta harmadszor lett célpont belőle. Januárban egy nő vandálkodott itt, novemberben pedig egy levelet kaptak, amiben Donald Trump elnököt Adolf Hitlerhez hasonlítva azt írták, elintézi majd őket, mint a Führer a zsidókat.

Albert Cahn, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának jogi igazgatója azt mondta, nem véletlen egybeesés, hogy növekszik az iszlámellenes cselekedetek száma, miközben Trump normálissá tette a muszlimoknak való beszólogatást. Szerinte ez olyan világos, mint a horogkereszt vagy az égő kereszt használata. Az, hogy pont ramadán idején támadják az imádkozókat, egyértelműen a gyűlölet szimbóluma, “ennek az üzenetnek pedig nincs helye ebben az országban”.

A Tanács mindezek miatt létrehozott egy telefonos alkalmazást, ahol a kisebbségi csoportok jelenthetik a gyűlölet-bűncselekményeket. A sacramentói és davisi eseteket is vizságálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik