Nagyvilág

1800 éves csontvázakra bukkantak a római metró építése közben

Mini Pompejit fedeztek fel Róma harmadik metróvonalának ásatásakor: egy római korból származó, tűzeset miatt részben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő bútorokkal és háziállatok csontvázaival együtt.

A 2-3. században állt ház ajtaja előtt egy kutyacsontvázat, illetve egy másik állat, vélhetően macska maradványait találták. Az állatok valószínűleg a tűzben pusztultak el – vélik a régészek.

A tűz megállította az életet ebben a házban. A leleteknek köszönhetően el tudjuk képzelni, milyen volt az életet ezekben a termekben, pontosan úgy, ahogyan Pompejiben a vulkánkitörés előtt

– magyarázta Francesco Prosperetti, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője hétfőn.

A maradványok között egyebek mellett a padlóról származó fekete-fehér mozaikot, illetve fabútorokat, például egy asztalt is találtak.

A mini-Pompeji a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyháztól nem messze található, ahol már néhány éve zajlanak a metróvonal építési munkálatai, amelyek újabb és újabb meglepetéseket okoznak a régészeknek.

Galéria
Fotó: MTI

Októberben a San Giovanni metróállomásnál, a lateráni bazilika közelében kiállították azokat az ókori római leleteket, amelyek a metróépítés során kerültek elő. A tárlaton terrakottamaradványok, ékszerek, pénzérmék, valamint a római kor legnagyobb víztárolójának maradványai is láthatóak.

A C jelű metróvonal, amely a Piazza Veneziáról a keleti kerületekbe vezet, régészetileg fontos réteg alatt, több mint 20 méteres mélységben épül. A munkálatok 2007-ben kezdődtek, a 3,1 milliárd eurós projekt ára jelentősen túllépte az előzetes költségvetési kalkulációt.

A tervek szerint októberben felavatják az metróvonal egy 18 kilométeres szakaszát, amelyen vezető nélküli szerelvények fognak közlekedni. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik