Külföld
German Chancellor Angela Merkel (L) and British Prime Minister Theresa May talk as they attend an European Union leaders summit, on June 22, 2017, at the European Council in Brussels.
German Chancellor Angela Merkel said Thursday that the EU's future took priority over Brexit talks, in a rebuke to British Prime Minister Theresa May's plans to bring the negotiations up at a Brussels summit. / AFP PHOTO / POOL / EMMANUEL DUNAND

Nem rakják ki a britek az uniós állampolgárokat a kilépéskor

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 06. 23. 06:40

Akik egy meghatározott időpontban öt éve a szigetországban élnek, ugyanazokban a jogokban részesülnek majd, mint a brit állampolgárok.
Korábban a témában:

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek – közölték brit kormányzati források az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján.

May az uniós állam- és kormányfők munkavacsoráján kijelentette, hogy egyetlen uniós állampolgárnak sem kell majd a kilépéskor elhagynia az Egyesült Királyságot. Javaslatát sajtóhírek szerint hétfőn fogják részletesen ismertetni, annyi azonban kiszivárgott, hogy azok, akik egy meghatározott időpontban már legkevesebb öt éve a szigetországban élnek, „letelepedett státust” kapnának, amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a brit állampolgároknak.

Azok, akiknek ebben az időpontban még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők legfeljebb kétéves türelmi időt kapnának, hogy rendezzék státusukat.

A brit kormányfő állítólag nem határozta meg ezt az időpontot, mindössze annyit mondott, hogy az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

May elutasította az Európai Bizottság követelését, amely szerint Londonnak a jövőben el kell ismernie az EU bíróságának joghatóságát az uniós állampolgárok esetében. „Az uniós polgároknak tett vállalásainkat törvénybe iktatjuk, és így kikényszeríthetőek lesznek nagyra becsült bíróságainkon” – közölte May a beszámolók szerint. A kormányfő emellett a kölcsönösség szükségére is felhívta a figyelmet az állampolgári jogok kapcsán.

Bennfentes források szerint az ülésen senki nem reagált a brit kormányfő ajánlatára, ami annak a több uniós vezető által hangoztatott álláspontnak a megerősítése lehet, hogy az Európai Tanács nem a Brexit-tárgyalások fóruma. Angela Merkel német kancellár az ülés végén hangsúlyozta, hogy May ajánlata „jó kezdet”, ugyanakkor még számos más kérdésről meg kell állapodni, például a britek fennmaradó pénzügyi kötelezettségeiről és az ír-északír határellenőrzésről.

„Theresa May egyértelművé tette, hogy azok az uniós állampolgárok, akik öt éve Nagy-Britanniában tartózkodnak, megőrizhetik minden jogukat (a kilépés után is)” – mondta, hozzátéve, hogy „sok még a tennivaló a következő, októberi csúcstalálkozóig”.

A britek kilépése után bennmaradó tagországok vezetői a munkavacsora végén szűkebb körben is összeültek, a brit kormányfő nélkül. A „huszonhetek” abban állapodtak meg, hogy az eredeti terv szerinti október helyett csak novemberben fognak dönteni a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek új székhelyeiről. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.