Nagyvilág

Családkeresős műsor stábját rabolták el Kolumbiában

Két holland újságírót elraboltak a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali kolumbiai gerillaszervezet fegyveresei – jelentette a helyi média hétfőn a hatóságokra hivatkozva.

Az eset a Venezuelával határos Norte de Santander megyében történt. A két holland újságíró, a 62 éves Derk Johannes Bolt és az 58 éves Eugenio Follender a Spoorlos (Nyomtalanul) munkatársai, amely egy eltűnt családtagokat felkutató műsor. A tévések éppen egy holland házaspár által örökbe fogadott kolumbiai nő édesanyja után kutattak, amikor túszul ejtették őket. A kolumbiai hatóságok Twitteren követelték a foglyok szabadon engedését és különleges alakulatokat küldtek a térségbe.

A másfél-kétezer fegyveresből álló ELN, a második legnagyobb kolumbiai lázadócsoport 1964 óta folytat harcot a kormánnyal, és gyakran hajt végre emberrablásokat váltságdíj reményében. Tavaly az ország ugyanezen részén egy spanyol újságírót és néhány kolumbiait raboltak el, őket később elengedték.

A kolumbiai kormány béketárgyalásokat kezdett az ELN-el, miután tavaly novemberben már békét kötött a nagyobbik baloldali gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). A béketárgyalások Brazília, Norvégia, Kuba, Chile, Venezuela és Ecuador védnöksége alatt zajlanak Quito közelében, egy birtokon.

(MTI/BBC, fotó: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik