Nagyvilág

Portugál tűz túlélője: Meg kellett volna halnom

Legalább 72 ember meghat és rengetegen megsérültek egy szombaton keletkezett rendkívül heves erdőtűzben Portugália középső részén. A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A kormány vasárnap háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Félelmetes fotók a portugáliai erdőtűz pusztításáról
A lángok megmagyarázhatatlan sebességgel terjednek.

Egy túlélő a BBC-nek mesélte el a történetét. A 36 éves Gareth Roberts épp egy nyaralásról tartott haza, 50 percre volt otthonától. A férfi arról számolt be, hogy a tüzet kísérő szél ágakat fújt az autójára, megállni nem tudott, de “érezte a hőséget”.

Végül elért egy Mo Grande nevű kis faluba, ahol a helyiek sírtak, teljesen hatalmába kerítette őket a tűz és annak elképesztően gyors terjedése. A férfi arról számolt be, hogy rendkívül sötét volt. Egy férfi kiabált utána, hogy meneküljön be a házába. Roberts ekkor egy üzenetet írt a szüleinek:

Egy faluban vagyok, körülvett minket a tűz, itt a vég.

Roberts elmondása szerint mindenki imádkozott.

Nem vagyok vallásos, de akkor nem tudtam mást csinálni.

Miután kijutott a házból, nem hitte el, amit lát. Elképesztő volt a pusztítás, gázpalackok robbanását lehetett hallani, majd egyszer csak különös csend lett.

Ha ezek az emberek nem lettek volna ilyen önzetlenek, nem lennék ma itt.

A férfi köszönetet mondott a segítőinek, de azt mondja, ez közel sem elég arra, amit kapott.

Meghalhattam volna. Meg kellett volna halnom.

A tűzvész után Roberts egy hotelbe utazott, de reméli, még visszatérhez Mo Grande városába, hogy megköszönje a családnak, amit érte tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik