Külföld

Öngyilkos merénylet után túszdráma egy szomáliai étteremben, 10 halott

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 06. 15. 06:15

Legalább tíz ember vesztette életét, tizenöt megsebesültek, többen pedig túszként fogságba estek egy terrorista támadás során, amelyet szerdán késő este hajtottak végre egy étteremben Szomália fővárosában.

Előbb egy öngyilkos merénylő autóstul felrobbantotta magát a bejárat közelében, majd katonai ruhába öltözött fegyveresek bevették magukat az étterembe, és több tucat embert túszul ejtettek.

Az áldozatok a robbantás következtében lelték halálukat. A helyi rendőrség az elején még nem tudta, hányan vannak a zsúfolt étterembe behatoló fegyveresek. Az AP későbbi jelentése szerint a terroristák ellen bevetett biztonsági erők két fegyverest lelőttek, és tíz túszt állítólag sikerült kiszabadítaniuk. A helyi rendőrparancsnok úgy tudta, hogy akkor még öt támadó benn maradt az étteremben, foglyaik számáról nem voltak pontos adatok.

A támadás elkövetőjeként a szomáliai, al-Shabaab nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztet, hogy ez a terrorszervezet a fegyveres erőkkel szembeni közvetlen szembeszállás stratégiáját választotta, ennek szellemében számos támadást intézett az Afrikai Unió Szomáliai Missziójának (AMISOM) támaszpontjai ellen, katonák százait ölve meg.

A múlt héten a szervezet állig felfegyverzett tagjai az észak-szomáliai Puntland félig autonóm területen hajtottak végre akciót egy ilyen bázis ellen, hatvanegy katonával végeztek. Szomáliai vezetők szerint ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb támadása.

Májusban legalább öt szomáliai katona meghalt, amikor távirányítású bomba robbant mellettük a délnyugat-szomáliai Bay régió fővárosától, Baidoától mintegy 40 kilométerre nyugatra található Berdaale és Awdinle körzetei között. A robbantást követően heves harcok bontakoztak ki a katonák és az al-Shabaab harcosai között, az összecsapásokban több iszlamista is életét vesztette. Május 9-én ugyanebben a régióban tizenhatan haltak meg szintén a hadsereg és a dzsihadisták összecsapásában, miután az iszlamisták megtámadták a Baidoa közelében található Goof-Gaduud nevű falu katonai állásait.

Az al-Shaabab a nemzetközi közösség és az AMISOM 22 000 katonája által támogatott, ingatag központi kormány megdöntésére esküdött fel, az országot pedig a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává akarja átalakítani.

Február közepén kíméletlen háborúval fenyegette meg Mohamed Abdullahi Mohamed új szomáliai elnököt. A 2007-ben Szomáliába vezényelt AMISOM-erők révén 2011-ben a szélsőségeseket kiűzték Mogadishuból, de továbbra is jelentős területeket uralnak vidéken, ahonnan gerillatámadásokat és öngyilkos merényleteket szerveznek szomáliai és külföldi katonai támaszpontok ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.