Nagyvilág

Londoni tűzvész: megjósolták a katasztrófát

Szerdára virradó éjjel porig égett a 24 emeletes Grenfell Tower London egyik leggazdagabb kerületében. A lángokat még csütörtök délelőttre sem sikerült teljesen megfékezniük a tűzoltóknak.

A legfrissebb jelentések szerint legalább 17 ember veszítette életét a tragédiában, de a hatóságok arra számítanak, hogy a romok átfésülése után további áldozatok holttestei kerülnek majd elő. A rendőrség idáig nem közölte, hogy hány embert vettek eltűntként nyilvántartásba. 74 embert szállítottak kórházba, közülük 18-an kritikus állapotban vannak.

A toronyházban 125 család élt, nagyjából 500-600-an. Mivel a baleset éjszaka történt, legtöbbjük már aludt, mikor kigyulladt a ház.

A Grenfell Tower eredetileg 1974-ben épült, de 2016 nyarán több mint tízmillió fontból, átszámítva körülbelül négymilliárd forintból újították fel. A helyi önkormányzat honlapja szerint a munkálatok során lecserélték a külső burkolatot, dupla üvegezésű ablakokat helyeztek el és új fűtési rendszert alakítottak ki az energiahatékonyság javításának érdekében.

A tavalyi felújítások keretein belül szintén fejlesztették a füst- és tűzbiztonságot, valamint átvizsgálták a szellőztetőrendszereket is.

Vészjósló panaszok

2016. november 20-án a Grenfell Action Group lakossági csoport egy blogbejegyzésben a lakók nevében fejezte ki aggodalmát az épület biztonságával kapcsolatban.

A renoválást követően közzétett írásban megjegyezték, hogy

csak egy katasztrofális esemény világít majd rá a veszélyes életkörülményekre és vet véget az egészségügyi és biztonsági jogszabályok figyelmen kívül hagyásának.

A panaszlevélben megfogalmazták, hogy hiába adtak hangot problémáiknak, az süket fülekre talált, pedig az illetékesek szó szerint a tűzzel játszanak.

Az épületet üzemeltető önkormányzati cég, a Kensington and Chelsea Tenant Management Organization szerdai közleményében úgy fogalmazott, túl korai arról spekulálni, hogy mi okozta a tüzet és annak gyors terjedését. Mint fogalmaztak, teljes körű együttműködést folytatnak majd az összes érintett hatósággal, hogy meggyőződhessenek a tragédia okairól.

Azt is megjegyezték, hogy tudatában voltak a lakosság aggályainak, amiket mindig komolyan vettek és a jövőbeni vizsgálatoknál is figyelembe veszik majd azokat.

A burkolat lehet a hibás

A tűz keletkezésével kapcsolatban egyelőre jóval több a találgatás, mint a konkrétum. Szakértők számára az a legfurcsább, hogy a tűz ilyen intenzitással tudott pusztítani a ház külső oldalán. Több tűzoltó azt nyilatkozta, hogy évtizedes pályafutása során sosem tapasztalt ilyet.

A londoni tűzoltóság megállapította, hogy a tűz az épület alsóbb szintjein keletkezett és onnan terjedt fölfelé.

A BBC információi szerint Franciaországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Ausztráliában is több olyan épület égett már le részben vagy teljesen, amelyen ugyanolyan külső burkolatot használtak az építéskor, mint a londoni toronyháznál.

A lap úgy tudja, hogy a burkolat lehetett volna jóval tűzállóbb is.

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

Theresa May brit miniszterelnök a tiszta nyomozást ígért a tragédiával kapcsolatban. Elmondta, amint megállapítható a tűz keletkezésének oka, kivizsgálják az esetet, megtanulják a leckét és megteszik a szükséges lépéseket. Csütörtökön ígéretet tett, hogy minden érintett családnak új lakóhelyet biztosítanak majd.

Könnyező tűzoltók

Szemtanúk szerint a burkolat úgy hullott le darabokban a toronyház oldaláról, mintha egy banánt hámoztak volna.

A hatályos jogszabályok szerint a toronyház minden lakásában kellett volna lennie tűzoltó-készüléknek és tűzjelzőnek is. A tűzbiztonsági előírások szerint egy ilyen tragédia esetén mindenkinek a szobájában kell maradnia. Ez ugyanis jóval biztonságosabb, mint ha az ember kiszalad a füsttel telített folyosóra.

A londoni tűzoltók járművei 32 méteres magasságig képesek a lángok megfékezésére. Azt, hogy a huszadik emeletig sikerült megmenteniük az embereket, óriási sikerként könyvelte el a szakma.

Dany Cotton tűzoltósági parancsnok a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy kollégái közül a mentés közben és után a könnyeikkel küszködtek és sokaknak pszichológiai problémákat okozhat a trauma. Kiemelte, nagyon nehéz lesz feldolgozniuk a jelenetet, amikor egy házaspár kidobta az ablakon a gyermekét, hogy így mentsék meg az életét.

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

Tájékoztatása szerint a tűz eloltásán több mint kétszázan dolgoztak negyven gépjármű segítségével.

Kiabálás, végső búcsú

A toronyháztól mindössze néhány száz méterre élő emberek nagyjából éjjeli egykor hallották az első sikításokat, amelyek egészen két órán át folyamatosan zúgtak.

Folyamatosan sikítottak. Néha nem is lehetett érteni, mit mondanak. Máskor segítségért kiáltottak

– mondta a szomszédos épületek egyikében lakó 76 éves Olga Nassar.

Egy másik szemtanú arra emlékszik, hogy egy nő a gyermeke nevét ordította torkaszakadtából, és azt, hogy meg kell mentenie őt.

Néztünk felfelé az épületre. De nem tudunk az égvilágon semmit sem tenni

– nyilatkozott megtörve a nő.

A 38 éves Samira Lamrani szerint a tűz keletkezése után percről percre egyre több ember jelent meg az ablakokban. A szemükre a félelem, az arcukra a halál ült ki.

Számára a legfélelmetesebb az egészben a hangzavar volt, a fiatal gyerekek összetéveszthetetlen, riadt magas hangja.

Ez egész életemben cseng majd a fülemben.

Fotó: Getty Images / Jack Taylor

Néhány lakos kilógatta a takaróját az ablakon, hogy észrevegyék őket a tűzoltók. Mások a telefonjuk vakujával próbálták felhívni magukra a figyelmet. Sok esetben sikertelenül. Többen arról számoltak be, hogy égő emberek ugráltak ki utolsó kétségbeesésükben az ablakokból.

A tragédia legkegyetlenebb csavarja, hogy a modern technológia segítségével a házban tehetetlenül várakozó emberek telefonálni tudtak a szeretteikkel, akik remény vesztve figyelték az eseményeket. Majd miután megszakadt a kapcsolat rokonukkal, fogalmuk nem volt róla, hogy viszontlátják-e még valaha férjüket, feleségüket, testvérüket, gyermeküket.

Egy harmincéves anyuka Snapchat-videóban búcsúzott el mindenkitől. Arabul imádkozott, de az arcát nem lehetett látni, mert minden elborított a füst.

Bocsássatok meg nekem. Viszlát.

Ezek voltak az utolsó mondatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik