Külföld
Skyscrapers of the Moscow City business centre (Moskva City) are seen behind a five-storey building dating from the 1960s in western Moscow on June 11, 2017.
The controversial plan to knock down Soviet-era apartment blocks and redevelop the old neighbourhoods announced in February by Moscow mayor Sergei Sobyanin has led to an outcry as many residents say the programme is a ploy to funnel state funds into construction companies while moving them to housing with lower market value.
 / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV

Micsoda véletlen, az oroszok is most bontanának paneleket

24.hu
24.hu

2017. 06. 14. 14:34

A hruscsovi időkben épült 4-5 emeletes házakat szanálnák Moszkvában az új törvény szerint, persze ha a lakók kétharmada beleegyezik. Kapnak cserelakást is, ennek ellenére sokan csak az építési vállalkozók felé tett gesztusnak tartják a programot, amiből hiányolják a biztosítékokat.
Korábban a témában:

Harmadik, végleges változatában elfogadta az orosz parlament alsóháza szerdán az 1950-60-as években épült ötszintes panelházak, a “hruscsovkák” lebontásáról és a lakók új otthonokba költöztetéséről rendelkező moszkvai “renoválási” városrendezési törvénytervezetet. A lebontásra ítélt házak listája a törvény hivatalos közzétételének napján válik majd véglegessé. Addig azt jóvá kell hagynia a felsőháznak és az elnöknek is.

A tervezet “az ipari lakásépítés első szakaszában” (1957-68-ban) épült házakra terjed ki. A programban való részvételről a törvény hatályba lépését megelőzően a lakók kétharmados többséggel döntenek majd, a tartózkodók voksát a szavazók arányában osztják el. A projektből való kilépésről a lakók egyharmadot meghaladó szavazattal dönthetnek, még az első cserelakás átadása előtt.

Panelbontás: teljesen abszurd ötlet
Az építészkamara alelnöke olyat még nem hallott, hogy ép panelházat bontsanak Magyarországon.

A renoválás érintettjei – néhány kerület kivételével – a jelenlegi lakókörzetükben, a jelenlegivel megegyező szobaszámú, nagyobb alapterületű, a jelenlegivel egyenértékű lakást vagy pénzbeli ellentételezést kapnak. Többletfizetéssel növelhető a cserelakások nagysága. A tervezet önálló lakásokat biztosít a társbérletben élők számára.

Elsőként a leginkább leromlott állapotú házakat fogják lebontani.

A Szovjetunióban szociális lakásprogram keretében tömegesen kezdtek ötszintes lakótelepi házakat építeni Nyikita Hruscsov pártvezérsége idején (1953-64). Ezeket a legfeljebb 50 éves élettartamúra tervezett, elavult épületeket a moszkvaiak róla nevezték el “hruscsovkáknak”. A több mint 13 milliós orosz fővárosban 25 millió négyzetméterre tehető a “hruscsovkák” lakásainak alapterülete, és mintegy 1,6 millió ember él bennük.

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 06: Protesters during the action against renovation (demolish of Soviet-era apartment blocks and neighbourhoods in Moscow) in Moscow, Russia on June 06, 2017. Nikita Shvetsov / Anadolu Agency
Tüntetés Moszkvában a panelbontások ellen. Fotó: Nikita Shvetsov / Anadolu Agency

A tervezet ellen több tüntetést tartottak Moszkvában, mert a lebontásra ítélt házak első lajstromába nemcsak “hruscsovkák” kerültek bele, hanem a téglaépítésű (a sztálini korszakban épült) “sztálinkák”, sőt még az 1917-es forradalom előtti időkből származó épületek is.

A program bírálói szerint a politika egy “gigantikus piramisjátékot” indít el, aminek haszonélvezői az építkezési vállalkozók lesznek.

A törvénytervezet eredeti változata emellett bírálói szerint nem biztosította a lebontandó házak lakóinak jogvédelmét, a tiltakozók szerint megsértette a tulajdonjogot, és korlátozta a bírósági jogorvoslat lehetőségét is.

Pikáns érdekesség így a végére, hogy épp mostanság találta ki a magyar kormány, hogy legalább a panelházak felső szintjeit el kéne bontani, de az ötlet nem aratott osztatlan lelkesedést itthon sem.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.