Nagyvilág

Harminc napra lecsukták Putyin kihívóját

Százával vették őrizetbe az orosz rendőrök a korrupció ellen tiltakozókat.

A hivatalos adatok szerint Moszkvában több mint kétszáz, Szentpéterváron pedig ötszáz tüntetőt vettek őrizetbe a hétfői korrupcióellenes tüntetések során. Ennél nagyobb számokról számolt be az OVD-info civil szervezet, Moszkvában 750, Szentpéterváron mintegy 900 őrizetbe vételről tudnak. Sajtóhírek szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Europress

Az orosz belügy szerint Szentpéterváron 3500-an tüntettek, ellenzéki források 10-15 ezres számot közöltek. A hatóságok provokációnak és törvénysértésnek nevezték, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus váratlanul a főváros központjába vezette azt a tüntetést, amit korábban egy távolabb eső területen engedélyeztek számára. Navalnijt már a megmozdulás kezdete előtt őrizetbe vették, követőit pedig rohamrendőrök tartóztatták fel a Tverszkaja utcán.

Europress

Az ellenzéki politikust, aki Vlagyimir Putyin kihívója akar lenni a jövő évi elnökválasztáson, még hétfőn este harminc nap elzárásra ítélték a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályok megsértéséért.

Europress

Az Európai Unió hétfőn felszólította az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a tüntetések őrizetbe vett résztvevőit. A nyilatkozat szerint a hatósági erőszak a szólás- és gyülekezési szabadságot fenyegeti. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik