Külföld

A lengyel külügyminiszter szerint törvénytelen lenne kvóta miatti uniós eljárás

24.hu
24.hu

2017. 06. 13. 11:31

Törvénytelennek minősítette kedden Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az Európai Bizottság által kilátásba helyezett eljárást, amelyet sajtóértesülések szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indítanak el a menekültek uniós tagországok közötti áthelyezési kvótájának nem teljesítése miatt.

Szijjártó Péter és David Davis találkozója
Szijjártó: Nem engedünk a zsarolásának
A kormány európaiatlan magatartásnak tartja a kötelezettségszegési eljárást.

Waszczykowskinál, aki interjút nyújtott a lengyel közszolgálati rádiónak, arra hivatkozva tudakozódtak az ügyről, hogy Alexander Winterstein, az EB szóvivője előző nap a PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint azt mondta, a brüsszeli testület szerdán dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indít-e azon tagállamokkal szemben, amelyek nem vesznek részt a 2015-ben kiszabott egyszeri kvóta teljesítésében.

A lengyel diplomácia vezetője rámutatott: a kvótát egyik uniós tagállam sem teljesítette. Úgy értékelte: Lengyelországot e vonatkozásban “semmi sem fenyegeti”.

Nem fogunk reagálni – el fogjuk magyarázni, hogy mindez törvénytelen

– húzta alá a miniszter, kifejtve: a menekültek átirányítása, “áthelyezése”, nem hozható kapcsolatba semmilyen uniós politikával.

A dél-európai menekülttáborokból áthelyezendők “többségükben nem menekültek, hanem migránsok, akik illegálisan jutottak át Európába” – értékelte Waszczyskowski, rámutatva: az érintettek nem is akarnak Lengyelországba beutazni, átirányításukat erővel kellene végrehajtani. “Ezt követően védett táborokban tartanánk őket, ami megvalósíthatatlan” – szögezte le.

EU-csúcs Brüsszelben
Kedden uniós eljárás indulhat a magyar kormány ellen
A kvótaügyben indított vizsgálat muníciót is jelenthet a választási kampányra.

Hangsúlyozta: a bevándorlók befogadása a tagállamok hatáskörébe kell, hogy tartozzék.

A téma abban a beszélgetésben is felvetődött, amelyet Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszterrel folytattak a Radio Zet kereskedelmi csatornán, arról kérdezve őt, hogy a kormány kész-e bírságot fizetni a menekültek be nem engedéséért. “Egyáltalán nem dőlt el, hogy Lengyelország fizetni fog” – válaszolt a belügyminiszter.

Úgy értékelte: a nyugat-európai országoknak “nincs ötletük a probléma megoldására”.

A múlt heti luxemburgi uniós belügyminiszteri tanácskozásról beszámolva azt mondta: a nyugat-európai politikusok “sport segítségével integrálnák a muzulmán harcosokat, akik készen állnak önmaguk és mások megölésére”.

Más komoly nyugat-európai politikus az integráció “valamiféle szellemi koncepciójának” kidolgozását szorgalmazta, miközben az ilyen koncepció már kétezer éve keletkezett, kereszténységnek hívják

– tette hozzá Blaszczak, úgy vélekdeve: “a sportra alapozó integráció nem teszi eredményessé a projektet”.

Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő úgy értékelte: a kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárás “az EB gyengeségét és tehetetlenségét mutatja”, a biztosok ezáltal “maguk járulnak hozzá az euroszkepticizmus növekedéséhez”.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.