Nagyvilág

Tizenhét év után szabadult egy férfi, miután megtalálták a hasonmását

Richard Anthony Jones sokszor hallotta a rabtársaitól, hogy van egy elítélt, aki pont úgy néz ki, mint ő. Ráadásul nem csak külsőre teljesen egyformák, de a keresztnevük is ugyanaz. Jones soha nem futott össze a hasonmásával, de beszélt a férfiről az ügyvédjének. Jonest nem sokkal később szabadlábra helyezték. Tizenhét évet ült le egy 1999-es rablásért, aminek elkövetését mindvégig tagadta, ám az áldozat és több szemtanú is ellene vallott.

Jones két éve vette fel a kapcsolatot két, az ártatlanul elítélt embereket segítő szervezettel. Az ügyében egy Alice Craig nevű ügyvéd kezdett el nyomozni. A nő azt mondja, kis híján padlót fogott, amikor meglátta egymás mellett Jones és a másik, csak „Ricky” néven emlegetett férfi fotóját. Amikor a két képet letette az áldozat, és a szemtanúk elé, azok is azt mondták, lehetetlen megmondani, hogy az egymásra megszólalásig hasonlító férfiak közül melyik követte el a rablást.

Mivel Jonest ujjlenyomat, és DNS-bizonyíték sem kötötte a bűncselekményhez, az ügyészség kizárólag a tanúvallomásokra alapozva ítéltette el a férfit annak idején. Bár Jonesnak volt alibije: a rablás időpontjában egy családi ünnepségen volt, a bíró ezt nem vette figyelembe, 19 évet szabott ki a férfire.

Az ügy újratárgyalásának bírája, Kevin Moriarty azt mondta, nincs az a bíró, aki az új bizonyítékok alapján elítélné Jonest. A Ricky nevű férfit is kihallgatták az ügyben, de tagadta az 1999-es rablás elkövetését.

(Kiemelt képünk bal oldalán Ricky, jobb oldalán pedig Richard Anthony Jones látható.)

(via The Kansas City Star)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik