Nagyvilág

Nem kér a finn kormányfő Jussi Halla-ahóból

Inkább felmondja a kormánykoalíciót a vidám nevű populista miatt.

A finn miniszterelnök hétfőn Twitter-bejegyzésben közölte: felmondja a koalíciót az erőteljesen jobbra tolódó Finnek Pártjával. Juha Sipilä kijelentette: többé nem adottak az együttműködés feltételei a második legnagyobb parlamenti erővel.

A harmadik koalíciós parner, a Nemzeti Koalíciós Párt vezetője, Petteri Orpo pénzügyminiszter ugyancsak jelezte: értékrendbeli eltérések miatt nem kíván együttműködni a Finnek Pártjával, amelynek élére szombaton választották meg Jussi Halla-ahót.

A tisztújítás során a Finnek Pártja erőteljesen populista arculatot nyert. Halla-aho, aki a mérsékeltnek számító Timo Soini külügyminisztert váltotta a párt élén, a finn bevándorlási politika heves bírálója, aki szeretné, ha az ország kilépne az EU-ból. A politikust 2012-ben pénzbírsággal sújtották uszítás miatt.

A Juha Sipilä vezette Centrumpárt és a Nemzeti Koalíciós Párt összesen 86 hellyel rendelkezik a 200 fős parlamentben. Elemzők szerint a miniszterelnök két kisebb ellenzéki párttal, a Svéd Néppárttal és a Kereszténydemokratákkal működhet együtt az abszolút többség biztosítása érdekében. Mindkét párt késznek mutatkozik a tárgyalásra, ha megvalósul a koalíció, akkor 101 képviselővel épp meglehet a többség. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik