Nagyvilág
Russian opposition leader Alexei Navalny takes part in a protest in Moscow on May 14, 2017, against the city's controversial plan to knock down Soviet-era apartment blocks and redevelop the old neighbourhoods.
The unprecedented measure announced in February by Moscow mayor Sergei Sobyanin has led to an outcry as many residents say the programme is a ploy to funnel state funds into construction companies while moving them to housing with lower market value.
 / AFP PHOTO / Ivan VODOPYANOV

Letartóztatták Putyin legelszántabb kihívóját

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 06. 12. 12:50

Korábban a témában:

Otthonában vették őrizetben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, közölte felesége hétfőn kora délután.

Vlagyimir Putyin elnök legelszántabb kihívója korábban váratlanul Moszkva központjába tette át a hétfőre meghirdetett korrupcióellenes tüntetés helyszínét, a főváros ügyészsége viszont figyelmeztette, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett lépés jogellenes.

Navalnij arra hivatkozva változtatta meg vasárnap késő este a rendezvény helyszínét, hogy a hatóságok – a kivitelezőkre nyomást gyakorolva – megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését.

Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát.

Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra hívta fel követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszakaja utcán. A szervezők 45-50 ezer emberre számítanak.

Kremlin critic Alexei Navalny, who was arrested during March 26 anti-corruption rally, shows a v-sign during an appeal hearing at a court in Moscow on March 30, 2017.
A Russian court on March 27 sentenced Kremlin critic Alexei Navalny to 15 days behind bars after ruling that he had resisted police during a massive anti-corruption protest Sunday in Moscow. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV
Fotó: Europress

A belvárosban ugyanebben az időpontban a tervek szerint több népes hivatalos rendezvényt tartanak majd az Oroszország napja nevű ünnep alkalmából. A tüntetés szervezői korábban egy kevésbé központi helyszínben állapodtak meg.

A moszkvai rendőrség hétfő reggel arra figyelmeztetett, hogy elejét fogja venni minden provokációnak, és kötelességének megfelelően minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a nemzeti ünnep rendezvényein részt vevők biztonságát. A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) június 17-én kezdődő Konföderációs Kupája miatt a hónap elejétől rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettetett be a torna fordulóit megrendező orosz városokban.

Az elnöki rendelet értelmében egyébként a sporteseményekkel összefüggésben nem álló gyűlések és tüntetések időpontjáról, helyszínéről és résztvevőinek számáról a helyi végrehajtó hatalom szervei dönthetnek, a belügyi és a helyi biztonsági szervekkel egyeztetve.

A moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztálya “provokatív jellegűnek” minősítette a tüntetés helyszínének áthelyezését a Szaharov sugárútról a Tverszkajára. A hivatal szóvivője szerint nem lehet kétség afelől, hogy a rendet fenn fogják tartani.

Kremlin critic Alexei Navalny, who was arrested during March 26 anti-corruption rally, attends a hearing at a court in Moscow on March 27, 2017.
Russian opposition leader Alexei Navalny was sentenced to 15 days behind bars and fined Monday after he and more than 1,000 other demonstrators were detained at an anti-corruption protest in Moscow that was branded a "provocation" by the Kremlin. / AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV
Fotó: Europress

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista pedig az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

Alekszej Navalnij és az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és falura terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

Az orosz Távol-Kelet, Szibéria, az Altáj és Tatárföld városaiban már megkezdődtek vagy le is zárultak a hétfői tüntetések. Résztvevők előállításáról Vlagyivosztokból, Blagovescsenszkből és Kazanyból érkezett jelentés.

Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

(BBC, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.