Nagyvilág

Bayban van Theresa May, bizalmi embereinek távoznia kellett

Távozott Theresa May brit kormányfő két fontos tanácsadója, Nick Timothy és Fiona Hill – adta hírül a BBC. Egyre nagyobb a nyomás ugyanis a kormányfőn, hogy hozzon áldozatokat, miután a konzervatívok brutális veszteséget könyvelhettek el az előrehozott választáson

May, ugye, előrehozott választást hirdetett, hogy megerősítse a saját mandátumát, pártja soha nem látott fölénnyel vezetett a közvélemény-kutatások szerint, így arra spekulált, hogy történelmi sikert arat. Ehelyett bukott egy óriásit, a Munkáspárt pedig nagyot nyert.

A kormányfő ennek ellenére folytatni akarja munkáját, miközben minden oldalról nagy a nyomás, hogy valaki vigye el a balhét az óriási politikai tévedésért. Most Timothy és Hill ment. Timothy levelében azt írta, vállalja a felelősség rá eső részét a csalódást keltő eredményért. Egyúttal együttérzéséről biztosította azokat a konzervatív politikusokat, akik elveszítették mandátumukat, kifejezte reményét, hogy a párt túljut ezen a nehéz időszakon.

Hogy most még nincs túl, az biztos.

Az MTI például bemutatta a ConservativeHome nevű online politikai fórum és blog kutatását, amely szerint a Konzervatív Párt tagjainak 59,48 százaléka szerint Theresa Maynek le kellene mondania.

 

Aligha fog, de megint nehezebb lett a helyzete, miután két kulcsembere távozik. Sokan persze nem siratják az elmenőket, Anna Soubry korábbi miniszterhelyettes máris közölte, hogy jó döntés született.

A Munkáspárt szerint természetesen nem, mert a politikai felelősséget annak kell vállalnia, aki döntött: Tom Watson közölte, Maynek kell mennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik