Nagyvilág

Kabuli robbantás: a német nagykövetség volt a célpont

Német lapértesülés szerint a német nagykövetség volt a célpontja a múlt héten Kabulban elkövetett véres merényletnek, és csak egy éber biztonsági őrnek köszönhető, hogy a robbantást nem a diplomáciai képviselet belterületén hajtották végre.

A Focus című hírmagazin úgy tudja, az illetékes német hatóságok vizsgálatainak első eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy a támadást kifejezetten a nagykövetség ellen kívánták intézni. A végül az épületen kívül végrehajtott robbantásnak 160 halálos áldozata és 455 sebesültje volt.

A biztonság őrnek azért lett gyanús a tartálykocsi, mert a sofőr azt mondta, azért akar behajtani a nagykövetség udvarára, hogy a szennyvizet elszállítsa. De előzetesen senkivel nem egyeztetett erről. Amikor az épület gondnoka is a járműhöz indult, hogy ellenőrizze, a merénylő felrobbantotta a nagyjából egytonnányi robbanóanyagot.

Ha sikerült volna bejutnia az udvarra, az épületben senki nem maradt volna életben, idézett a lap egy német kormányilletékest.

Az épület így is súlyosan megrongálódott, az utca felőli fal részben leomlott, az ablakok közül többtucatnyi betört. A nagykövetség több munkatársa megsebesült, a biztonsági őr pedig életét vesztette.

A friss sajtójelentés szerint az autó előzőleg egy ideig az iráni nagykövetségnél parkolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik