Nagyvilág

Trumpnál a terrorban létezik a kettős mérce

Még alig eszmélt fel a világ a május 23-i, 22 halálos áldozatot követelő manchesteri robbantásból, június 3-án terrortámadás rázta meg Londont. A merényleteket követően a világ vezetői mind támogatásukról biztosították a szigetországot, részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak. Volt azonban valaki, akinek reakciója sokaknál kiverte a biztosítékot.

Donald Trump ugyanis, aki a covfefe-gate idején hat órán át nem foglalkozott a Twitterével, a londoni merénylet után szinte azonnal páros lábbal szállt bele a londoni polgármesterbe.

Az amerikai elnök ugyanis azt nehezményezte, hogy bár legalább hét ember meghalt, 48 pedig megsérült a terrorakcióban, Sadiq Khan azt mondta: “nincs ok az aggodalomra”. Igen, a polgármester tényleg ezt mondta, csakhogy az eredeti szövegkörnyezetben kicsit másként hangzanak Khan szavai: “a londoniak fokozott rendőri jelenlétet tapasztalhatnak majd a következő napokban, de nincs ok az aggodalomra”.

De ez még nem minden:  jóval kevesebb figyelmet kapott az eset, de az oregoni Portland városában május 26-án megöltek két férfit, akik meg akarták akadályozni, hogy egy férfi muszlim nőket zaklasson.

Az amerikai elnöknek a portlandi gyilkosság után nem volt olyan sürgős Twitteren kifejteni a véleményét, három napot várt vele, hiszen a londoni merénylettel ellentétben ezt nem tudta felhasználni arra, hogy bizonygassa beutazási tilalmának fontosságát.

Fotó: Europress

Az már korábban is látszott, hogy ha muszlimok által elkövetett támadásokról érkezik hír, Trump első dolga, hogy elkezdje gépelni a 140 karakteres üzeneteit. Amikor tavaly júniusban egy fegyveres tüzet nyitott egy orlandói szórakozóhelyen, az amerikai elnök

ötven ember halála után azzal büszkélkedett, hogy felismeri a radikális iszlám terrorizmust.

Egyébiránt nem a portlandi volt az első eset, hogy Trump elfelejtett reagálni a muszlimellenes erőszakra. Az elnök beiktatása után néhány nappal egy fehér férfi megölt hat embert egy mecsetben Quebec városában, Trump pedig

napokig hallgatott a támadásról.

Mindezt úgy, hogy az ugyanabban az időben történt párizsi iszlamista támadásról rögtön megemlékezett Twitteren. Amikor sokan bírálni kezdték az elnököt, miért nem nyilatkozott semmit a muszlimellenes merénylettel kapcsolatban, Kellyanne Conway, Trump tanácsadója azzal védekezett, hogy az elnök nem posztol mindenről a Twitteren.

Végül az elnök kifejezte szolidaritását, de ezt az alkalmat is felhasználta arra, hogy propagálja a beutazási tilalmának fontosságát, hiába volt a merénylő fehér és kanadai. Sokan védik ilyenkor az elnököt azzal, hogy de hát nem az számít, hogy mit ír Twitteren, hanem az, mit tesz, és egyébként is, miért van a média folyamatosan elfoglalva azzal, mit ír ki épp aznap. Hogy miért?

Mert éppen az elnök tanácsadója volt az, aki korábban azt mondta, hogy ez az a mód, amin keresztül Trump kommunikál az amerikaiakkal. És így, hogy mindenki tudja, hogy Trump bármikor bármire reagálhat, még feltűnőbb, ha valami kommentár nélkül marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik