Külföld
German Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference on December 20, 2016 in Berlin following a terrorist attack the killing of 12 people when a speeding lorry cut a bloody swathe through a Berlin Christmas market.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL

Merkel nagyon boldog, hogy legalább Kína nem lépett ki a klímamegállapodásból

24.hu
24.hu

2017. 06. 01. 13:36

Angela Merkel német kancellár “nagyon örvendetesnek” nevezte csütörtökön, Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott berlini megbeszélése után Pekingnek azt az ígéretét, hogy a jövőben is tartja magát a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeihez.

A német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón Li Ko-csiang megerősítette kormánya eltökéltségét, és hozzátette, hogy a nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeik mellett nemzeti szintű célkitűzések megvalósítására is törekszenek.

Legalább Kína nem

Li szerint Kínának is érdeke, hogy a nemzetközi közösséggel együtt lépésről lépésre munkálkodjon a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem érdekében.
Donald Trump amerikai elnök várhatóan még csütörtökön bejelenti, hogy kilépteti-e az Egyesült Államokat a 2015-ben kötött klímaegyezményből. Egyes nemhivatalos források szerint Trump a kilépés mellett döntött.

A párizsi egyezmény sorsa fontos témája a brüsszeli EU-Kína-csúcstalálkozónak is, amelyen Li Ko-csiang berlini látogatását követen vesz részt. Uniós források korábban közölték: a felek azon az értekezleten is feltételek nélküli támogatásukról fogják biztosítani a klímaegyezményt, függetlenül az Egyesült Államok döntésétől.

Angela Merkel és Li Ko-csiang Berlinben a kétoldalú kapcsolatok széles körű fejlesztéséről állapodott meg annak érdekében, hogy elősegítsék a stabilitást a jelenlegi, egyre bizonytalanabb globális környezetben.

Együttműködés

Merkel elmondta: a szabadkereskedelemtől kezdve az elektromobilitáson át az észak-koreai válság rendezéséig a két ország számos területen fejlesztheti együttműködését.

Hozzátette, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak előfeltétele, hogy az Európai Unió beruházásvédelmi egyezményt kössön Pekinggel. Li is egyetértett azzal, hogy az utóbbiról folyó tárgyalásokat felgyorsítsák.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a német kancellár azt is kijelentette, hogy az Európai Unió tiszteletben fogja tartani a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való kínai csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.