Nagyvilág

Csak ma kétszáz gyereket öltek meg

Világszerte legalább 700 millió gyermeknek ér véget túl hamar a gyerekkora. A fő okok közé tartozik a rossz egészségügyi állapot, a háború, a szélsőséges erőszak, a gyermekházasság, a terhesség, az alultápláltság, a gyermekmunka és az oktatásból való kizárás.

A Save the Children alapítvány a június 1-jei nemzetközi gyermeknap alkalmából 172 országot rangsorolt egyedi index alapján aszerint, hogy milyen hatékonysággal teremtik meg a megfelelő körülményeket a gyerekeknek. Kiadványuk előszavában rávilágítanak arra, több millió kiskorú gyermekkora rövidül le csupán azért, hogy hova született.

A gyermekek jólétét a felnőttektől kapott ellátás és védelem határozza meg. A gyermekeknek joga van a túlélésre, az élelemre, a táplálkozásra, az egészségre és a menedékre. Joguk van a neveltetésre, és hogy félelem- és erőszakmentesen éljenek, védve a visszaélésektől és a kizsákmányolástól.

Ez viszont csak elméletben van így.

A legfontosabb számok:

  • 263 millió gyermek nem jár iskolába;
  • 168 millió gyermeket dolgoztatnak, közülük 85 millióan veszélyes munkát végeznek;
  • 156 millió 5 éven aluli gyermek visszamaradott;
  • körülbelül 40 millió 15-19 éves lány házasságban él, évente 15 millióan házasodnak meg, közülük 4 millióan 15 éven aluliak;
  • 28 millió gyermeknek kellett elhagynia az otthonát;
  • évente 16 millió lány ad életet egy gyermeknek;
  • évente 8 millió gyerek hal meg, 6 millióan közülük 5 éven aluliak;
  • 2015-ben több mint 75 ezer gyermeket gyilkoltak meg.

Milliónyi megelőzhető halál

Ma fele annyi 5 éven aluli gyermek hal meg világszerte, mint 1990-ben, köszönhetően az egészségügyi ellátás fejlődésének, illetve a tüdőgyulladás, a malária és egyéb halálos betegségek gyógyíthatóságának. De még mindig van miért aggódni.

Naponta 16 ezer gyerek veszíti életét az ötödik születésnapja előtt, pedig haláluk legtöbbször megelőzhető, betegségük gyógyítható lenne.

A jelentésből kiderül, hogy 156 millió 5 éven alul gyermek visszamaradott az alultápláltság miatt. Ez a korosztály negyedét teszi ki. A visszamaradott gyerekek kétharmada tíz országban él. Indiában 48 , Pakisztánban és Nigériában 10-10, Indonéziában 9, Kínában 7,5 millió gyermek szenved emiatt.

Iskolázatlanság

A Save the Children adatai szerint az iskoláskorú gyerekek hatoda nem jár iskolába.

Ezek a gyerekek, főként lányok, akik háborús övezetben, nyomornegyedben vagy elszigetelt közösségben élnek, szegény családból származnak, etnikai kisebbséghez tartoznak vagy fogyatékkal élnek.

15 millió lánynak és 10 millió fiúnak esélye sincs megtanulni írni vagy olvasni, Afrika szub-szaharai részén 9 millió lány sosem járt iskolába, Dél-Ázsiában pedig ötből négy lánygyermek nem részesül oktatásban.

Szíriában az elmúlt években négyezer támadás érte az iskolákat, amelyeknek az egyharmada már használaton kívüli a bombázások miatt.

A menekült gyerekeknek pedig ötször kevesebb az esélye, hogy valaha is iskolapadba üljenek.

Kizsákmányoló dolgoztatás

Többen kényszerülnek gyermekmunkára világszerte, mint ahány gyermek él Európában: 168 millióan.

A jelentésben kiemelik, hogy a családjukért dolgozó gyerekek nemcsak az oktatásból maradnak ki, hanem a játékból, pihenésből és a fejlődésből is. Elvesztik a esélyt, hogy részét képezzék a közösségüknek, részesüljenek a régió, a kultúra és a sport adta lehetőségekből. Kamerunban a gyerekek 47, Szomáliában 49, Beninben 53, Maliban 56 százaléka dolgozik. Alkalmazzák őket katonai és textilgyári munkára, halászatra, gyapotszedésre és építkezési segédnek is.

Gyermekházasság

A 18 éven aluliak házassága sérti a gyermekek jogait, de erre számos országban rá se hederítenek. Sokakat saját szüleik kényszerítik bele a házasságba és olyasvalakihez adják őket hozzá, akik jóval idősebbek náluk.

Világszerte másodpercenként egy 15 éven aluli lány megy férjhez.

Nigerben például a 15 és 19 év közötti lányok 60 százaléka házas, de a Közép-Afrikai Köztársaságban, Bangladesben és Maliban sem sokkal jobb a helyzet.

Tinédzserként szülni

Évente megközelítőleg 17 millió lány ad életet gyermeknek. Ez azt is jelenti, hogy két másodpercenként szül egy lány.

Fiatalkorúak szülési rátája – Forrás: Save the Children

A gyermekvállalás fiatal korban, amikor a lány teste fizikailag még nem érett a szülésre, drasztikus következményekkel járnak. A lánygyermekek körében a szülési komplikáció a halál második leggyakoribb oka.

A lányok javarészt nem szeretnének gyermeket szülni, de rákényszerülnek és nem tudják elkerülni. Vagy nem tudnak sokat a terhességmegszakításról, vagy nem is élhetnek vele. Rosszabb esetben nincs pénzük rá vagy legálisan nem elérhető.

Menekülés, erőszak

A történelem során soha nem hagyták el ennyien otthonukat a háború és az üldözés miatt.

A konfliktusok miatt világszerte minden nyolcvanadik gyermeknek távoznia kellett régi otthonából, olykor egyenesen a frontvonalra.

Bár a világ számos pontján örömmel fogadták a menekült gyermekeket, gyakran kell szembenézniük az idegengyűlölet, a diszkrimináció és a kirekesztés okozta problémákkal.

A nyelvi akadályok még nehezebbé teszik számukra, hogy segítséget kapjanak, a jogszabályok pedig nem teszik lehetővé, hogy tanuljanak, egészségügyi ellátásban és más alapvető szolgáltatásban részesüljenek.

Naponta több mint kétszáz gyermeket ölnek meg világszerte, és csak 2015-ben 75 ezer gyermek lett gyilkosság áldozata.

Világrangsor

A Save the Children jelentése szerint a gyerekkor a legkevésbé veszélyeztetett Norvégiában, Szlovéniában, Finnországban, Hollandiában és Svédországban.

A lista legalján Niger, Angola, Mali, a Közép-afrikai Köztársaság és Szomália található. Ezekben az országokban a gyerekek szinte kivétel nélkül nem töltik ki teljes egészében gyerekkorukat.

Magyarország az előkelő 29. helyet zsebelte be, és a statisztikák szerint hazánkban csak kevés gyereknek kell nélkülözni kiskorában. Többek közt megelőztük az Amerikai Egyesült Államokat, Máltát és Oroszországot is.

A teljes jelentés grafikonokkal, táblázatokkal és számokkal ide kattintva elérhető angol nyelven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik