Nagyvilág

Az FBI volt vezetője alig várja, hogy kitálalhasson Trumpról

James Comey, az FBI elbocsátott igazgatója a szenátusban nyilvános meghallgatáson számol be a heves vitákról, melyek közte és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke között dúltak.

A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatás – mint szerdán este Comey egyik munkatársa nyilvánosságra hozta – várhatóan a jövő hét elején lesz a tavalyi választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást vizsgáló törvényhozók előtt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott vezetője azokról a sajtóban megjelent és politikai bombaként robbant vádakról beszél majd, melyek szerint Trump elnök állítólag nyomást gyakorolt volna rá és a Szövetségi Nyomozó Irodára, hogy zárják le az Oroszország és Trump kampánycsapata közötti vélt kapcsolatokról folyó vizsgálatot. Elemzők szerint Comey az FBI-vizsgálat részleteiről nem akar majd beszélni, de a CNN hírtelevízió és a republikánusokhoz közelálló Fox televízió információi szerint

azt alig várja, hogy a Trump elnökkel folytatott heves személyes vitáiról beszélhessen.

Ugyancsak szerdán a képviselőház hírszerzési bizottsága – amely szintén az úgynevezett orosz szálak vizsgálatával foglalkozik – bírság terhe melletti idézést kézbesített Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadónak és Michael Cohennek, Trump elnök magánügyvédjének. Mindkettőjüknek kötelezően meg kell jelenniük a képviselőházi bizottság előtt, továbbá át kell adniuk a kért személyes és hivatalos dokumentumokat is.

Michael Flynn márciusban mentelmi jogért cserében megjelent volna a bizottság előtt, de a törvényhozók akkor úgy foglaltak állást, hogy nem kötnek egyezséget vele. A lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó erre elhárította a megjelenést, ezért küldtek neki szerdán bírság terhe melletti idézést. Flynnt a szenátus hírszerzési bizottsága is beidézte, ő azonban május 29-én az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva – miszerint nem köteles maga ellen vallani – visszautasította a megjelenést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik